دانلود پایان نامه ارشد : حفظ اقتدار نظام سیاسی اسلام با تکیه بر قرآن كریم و سیره معصومین
نیاز جامعه به حکومت و نظام سیاسی امری است که همواره مورد توجه و نظر متفکران سیاسی بوده است و آن را از ضروریات زندگی اجتماعی بشر مفروض داشتهاند. باید اذعان داشت كه یکی از اهداف مهم بعثت پیامبران صاحب شریعت، بیان چگونگی اداره جامعه و تشکیل حکومت بوده است، که بعضی از پیامبران هم در این زمینه موفق بودند و از آنجا که مکتب مقدس و روح بخش اسلام، عالیترین و جامعترین مکاتب دنیاست در این مورد از ویژگیهای خاصی برخوردار است؛ زیرا اسلام یک دین حکومتی و سیاسی است که سیاست در درون آن نهفته است و منشأ قانون و حکومت آن هم خود اسلام است. احکام حکومتی اسلام همان دیانت وشریعت اسلامی است که از سوی حضرت حق به پیامبرش وحی شده است. ضرورت وجود نظام سیاسی در اسلام از بدیهیات و ضروریات اولیه است، كه عقل و شرع بر آن صحه میگذارند و نیازی به دلیل و برهان ندارد؛ ما در این فصل برآنیم تا علاوه بر تبیین موضع تحقیق و ادبیات تحقیق-حفظ اقتدار نظام سیاسی اسلام با تكیه بر قرآن كریم و سیره معصومان:- به صورت اجمال نیز به تبیین ماهیت «نظام سیاسی در اسلام» بپردازیم.
1- ادبیات تحقیق
الف- موضوع و طرح مسئله (اهمیت و موضوع و هدف)
با توجه به اهمیت موضوع و اینکه در زندگی روزمره هرکسی در درون حکومت اسلامی خواه ناخواه با موضوع حکومت و بحثهای پیرامون
اقتدار نظام اسلام و چگونگی روابط با دیگر ملت ها روبهرو است، و اینکه قوام جامعه و مردم به حفظ اقتدار نظام آن حکومت وابسته است و در صورت اخلال در آن، نظم زندگی و معیشت مردم به خطر افتاده و دچار هرج و مرج میشود، بنابراین، حفظ اقتدار نظام از جنبه سیاسی و اقتصادی مانع از همگسیختگى و هرج و مرج در جامعه میشود و در این راستا باید به آن پرداخت و نسبت به چنین مسأله مهمی بیتفاوت نبود. بیشک ارائه راهکارهای مناسب با تدبر در قرآن كریم و سیره معصومین:و تبیین این موضوع کمکی شایان به اعتلا و رشد جامعه اسلامی میباشد چرا که وجوب حفظ کشور اسلامی و جان و مال و ناموس مسلمانان از خطر تعرض دشمنان اسلام و بیگانگان یکی از مسایل مسلّم و مورد اتفاق فقهای شیعه، بلکه همه مسلمانان است. مسأله حفظ عزت و اقتدار نظام سیاسی اسلامی و صیانت از آن در طول قرون متمادی به شدت مورد توجه و پیگیری بوده است. بر آن شدیم تا با رجوع به قرآن و سنت مبانی عزّت و حفظ اقتدار مسلمانان و جامعه اسلامی را تبیین و در این زمینه راهکارهایی ارائه نماییم.
ب- مبانی نظری و مرور مختصری بر پیشینه، چارچوب نظری، پرسشها و فرضیهها
باتوجه به کامل بودن برنامه اسلام برای دستیابی به جهانی شدن و سعادت و هدایت بشر، به نظر میرسد، در این زمینه راهکارهای آن در منابع اسلام آمده باشد که این منابع عبارتند از وحی الهی (قرآن) و سیره معصومین:که متصل به سرچشمه وحی میباشد. با این نظریه حکومت اسلام باید اقتدار لازم را داشته باشد. این نظریه ما را بر آن داشت تا مولفههای آن را مورد بررسی قرار دهیم. در این زمینه فرضیهها و پرسشهایی مطرح است، از جمله:
پرسشهای پژوهش
1- آیا نظام اسلام و تشکیل حکومت آن ضرورت دارد؟
2- آیا میتوان با استکبار رابطه برقرار کرد؟
3- شرایط حفظ اقتدار نظام سیاسی اسلام و چارچوب برقراری رابطه با بیگانه چیست؟
4- مرزبندی و محدوده روابط سیاسی اسلام با بیگانگان چگونه است؟
5- راهكارهای حفظ اقتدار نظام سیاسی اسلام چیست؟
فرضیههای پژوهش
1- اسلام به عنوان دین جهان شمول، برنامه، مبانی و اصول كاملی برای حفظ اقتدار دارد.
2- قرآن و سیره معصومین:به مثابه الگویی برای حفظ اقتدار نظام سیاسی اسلام میباشند.
3- با توجه به مرزبندیها و محدودیت در روابط، اسلام خواهان حفظ اقتدار است.
4- جهانی شدن مستلزم داشتن قدرت است، و برای حفظ اقتدار نیز به قدرت نیاز است و بدون تعامل با دیگران این امر شدنی نیست.
5- تفاوت سیره حكومتی معصومین:با هر شكل و نوعی، همگی در راستای حفظ اقتدار نظام سیاسی اسلام بودهاند.
پیشینه تحقیق
مبنای این پژوهش دستیابی و رسیدن به یک نتیجه تحقیقی خوب با استفاده از تجربیات پیشین محققان قبلی نسبت به مساله است. هر پدیدهای دارای سابقه یا پیشینهای است و نباید فراموش کرد که هیچ تحقیقی در خلاء صورت نمیگیرد. بنابراین، بطور طبیعی هر پژوهش در تداوم پژوهشهای پیشین به انجام میرسد، تا از دوباره کاریها در آن اجتناب شود، و هم از دادههای تحقیقات پیشین برخوردار میگردد. موضوع «حفظ اقتدار نظام سیاسی اسلام با تکیه بر قرآن کریم و سیره معصومین:» نیز به همین تداوم وابسته است. هر پژوهش باید متکی به دستاوردهای پیشین باشد، در حالیکه خود هم سخنی تازه دارد و هم، روشهایی دقیقتر در شناخت پدیده را بکار میگیرد و این امر با توجه به منابع استفاده شده در تحقیق و همچنین تجزیه و تحلیل دادهها و نتایجی که بدست آمده به وضوح مشهود است.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 05:39:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |