دانلود پایان نامه ارشد : زمین شیمی زیست محیطی و زیست دسترس پذیری فلزات سنگین در رسوبات ساحلی
رسوبات، بخش اساسی و جداییناپذیر سامانههای آبگین هستند، چرا که زیر لایهای برای اندامگانها فراهم کرده، و بهوسیله برهمکنش با آبهای احاطهکننده، نقش مهمی در سامانههای آبگین ایفا میکنند (Burden, et al., 2002). رسوبات را میتوان حامل، و منبع آلایندهها در سامانههای آبگین تلقی کرد. آلایندهها ضرورتا توسط رسوب تثبیت نمیشوند، اما ممکن است بهوسیله فرآیندهای زیستشناختی و شیمیایی، در بخش رسوبی و ستون آب بازیابی شوند. رسوب، یک گرداورنده مهم برای آلایندههای فلزی در سامانههای آبگین است. امروزه، بسیاری از مواد شیمیایی انسانزاد پس از ورود به سامانههای آبگین، بر روی سطح رسوبات انباشته میشوند. این آلایندهها ممکن است بهطور مستقیم توسط واحدهای صنعتی، و تصفیهخانههای فاضلاب شهری، و یا بهطور غیرمستقیم، توسط روانابهای آلوده مناطق شهری و کشاورزی در سامانههای آب تخلیه شوند. در نتیجه، رسوبات بسیاری از بندرهای صنعتی، و نواحی ساحلی اطراف جهان، داری غلظت بالایی از فلزات سنگین هستند، که میتواند نشانگر بسیار مهم آلودگی محیط آب باشد (Miller et al., 2000, Chen, et al., 2001, Feng, et al., 2004, Wang et al., 2007).
رسوبات آلوده می توانند حیات آبزیان در محیط دریا را به خطر بیندازند. آلایندههای همراه با رسوب ممکن است توسط آبزیان، زیستانباشت، و به زنجیره غذایی منتقل شوند. اندامگانهای کفزی با رسوبات تماس مستقیم دارند، و میزان آلودگی رسوب ممکن است اثر بارزتری بر حیات آنها داشته باشد (Malins, et al., 1984). برخی از آلایندههای رسوب، توسط کفزیان در فرآیندی به نام زیستانباشت جذب میشوند. هنگامی که جانوران بزرگتر، از این اندامگانهای آلوده تغذیه میکنند، مواد سمناک را ناخواسته وارد بدن خود میکنند، و بدین ترتیب، با ورود به جانوران ردهبالاتر در زنجیرهغذایی، طی فرآیندی موسوم به زیستبزرگسازی، غلظتهای بسیار بالایی از آلایندههای بالقوهسمناک در بدن آنها انباشته میشود. ماهی ها، صدف ها، پرندگان آبزی، و پستانداران دریایی ممکن است غلظتهای خطرناکی از مواد شیمیایی سمناک را در بدن خود انباشته کنند (Begum, et al., 2009).
1-2 فلزات سنگین، مصارف، و منابع
فلزات سنگین، زیرمجموعهای از عناصر بالقوهسمناک موجود در جدول تناوبی هستند، كه اغلب ویژگیهای فلزی دارند. تعاریف مختلفی بر اساس چگالی، عدد اتمی، عدد جرمی، و ویژگیهای شیمیایی و سمناكی برای این دسته از عناصر ارائه شدهاست. از آنجا كه این اصطلاح تعاریف مختلفی را شامل میشود، امروزه اصطلاحات دیگری همچون فلزات سمناک، و یا فلزات جزئی كاربرد بیشتری دارد (Sarkar, 2002). فلزات سنگین به دلیل سمناکی بالا، قابلیت زیستانباشت، و ماندگاری زیاد، خطرات زیستمحیطی زیادی برای زیستبومها دارند (Tam and Wong, 2000; Clark et al., 1998). برخی از عناصر بالقوهسمناک، عناصر ریزمغذی ضروری (Fe، Co، Cu، Zn، As، Se، Mo، Mn، Cr) هستند، که كمبود و بیشبود آنها به مسمومیت موجودات زنده منجر میشود. برخی دیگر نیز عناصر ریزمغذی غیرضروری (Cd، Hg، Pb) هستند، كه عدم مصرف آنها برای موجود زنده مشكلساز نیست، اما بیشبود، عدم دفع، و زیستانباشت آنها منجر به مسمومیت میشود. فلزات، نقش حیاتی و ارزشمندی در توسعه صنعت، و پیشرفت فناوری دارند. از آنجا که این فلزات پس از مصرف، تجزیه نمیشوند، و بنابراین در محیط زیست انباشته میشوند، غلظت بالای آنها به ازبینرفتن تعادل در بومسامانهها منجر شده، و مشكلات متعددی را به همراه خواهد داشت. عناصر As، Cd، Cr، Pb، و Hg، به دلیل ویژگیهای سرطانزایی، و دیگر مشكلات سلامتی و بهداشتی، بیش از سایر عناصر بالقوهسمناک در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفتهاند. فجایع بزرگ انسانی، مانند آنچه كه در میناماتای ژاپن (Hg)، بنگال غربی و بنگلادش (As)، و بیماری ایتای ایتای (Cd) در ژاپن اتفاق افتاد، و یا انواع بیماریهای عصبی و كُندذهنی كودكان (Pb)، دلیلی بر اهمیت بیشتر این عناصر است (Selinus et al., 2005). علاوه بر منابع طبیعی، كاربرد این عناصر در صنعت، معدن، و كشاورزی منجر به افزایش غلظت این عناصر در بومسامانههای مختلف شده است، و در صورت عدم كنترل، تصفیه، و جداسازی این عناصر، بومسامانهها با مشكلات متعددی مواجه خواهند شد.
در طبیعت، گونه های انحلالپذیر فلزات، فراوان، و به آسانی دسترسپذیر هستند. فراوانی معمولا فلزات دسترسپذیر را به آنهایی که اعداد اتمی زیر 40 دارند، محدود میکند. از دیدگاه آلودگی زیستمحیطی، فلزات ممکن است بر اساس سه معیار زیر ردهبندی شوند (Wood, 1974):
- غیربحرانی (Rb, Li, Sr, Al, Ca, K, Fe, Mg, Na)،
- سمناک، اما بسیار انحلالناپذیر، و یا بسیار کمیاب (Rh, Ba, Ru, Ir, Os, La, Ga, Ta, W, Zr, Hf, Ti)،
- بسیار سمناک، و نسبتا دسترسپذیر (Bi, Sb, Pb, Ti, Hg, Cd, Ag, Te, Se, As, Cr, Sn, Zn, Cu, Ni, Co, Be).
فلزات سنگین به صورت اجزای سنگ کره، بهطور طبیعی رخ میدهند، و بهوسیله فرآیندهای آتشفشانی، و هوازدگی و فرسایش سنگها در محیط زیست آزاد میشوند (Fergusson, 1990). هر چند، آزادشدن بزرگمقیاس فلزات سنگین در محیطهای آبگین (مانند تصفیهخانههای پسابهای شهری، صنایع تولیدی، و فعالیتهای کشاورزی)، اغلب پیامد مداخله انسان است (Mance, 1987; Denton, et al., 1997; Güven and Akıncı, 2008). نواحی ساحلی، از جمله حساسترین محیطها است، که بهخاطر اثرهای منفی ناشی از فشارهای انسانی، مانند افزایش شهرنشینی، توسعه صنعتی، و فعالیتهای تفریحی، مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، میزان آلودگی سواحل، اغلب بهخاطر منابع آلودگی موجود در خشکیهای مجاور افزایش یافته است (Fergusson, 1990; Wang et al., 2007). فرآیندهایی مثل معدنکاری، ذوب کانسنگهای فلزی، و پالایش، که خروجیهای باطله تولید میکنند، اغلب منابع بالقوه فلزات سنگین در محیطهای آبگین هستند (Denton et al., 2001). همچنین، فاضلابهای خانگی، لجن فاضلاب، روانابهای شهری، و آبشویی از محل دفن زبالههای جامد، منابع دیگر ورود فلزات سنگین به رودخانهها، خورها، و آبهای ساحلی است (Mance,1987). بخش دیگری از ورود فلزات انسانزاد به آبهای ساحلی در مجاورت مراکز شهری و صنعتی ناشی از مصرف سوختهای فسیلی است. بنادر، و لنگرگاههای کوچک قایقهای شخصی، همچنین، فعالیت های تفریحی، تجاری، نظامی، قایقرانی، و کشتیرانی نیز منابع بالقوه دیگری از آلودگی محیطهای ساحلی و دریایی است (Denton et al., 1997).
1-3 غلظتهای طبیعی فلزات سنگین
غلظت زمینه طبیعی فلزات سنگین در رسوبات، با استفاده از رویکردهای مختلف مطالعات پیشین تعیین میشود. تعیین غلظتهای فلزی در یک منطقه غیرآلوده، و یا نمونهبرداری از رسوبات زیرسطحی (نمونهبرداری از عمق 25 سانتیمتری زیر سطح رسوبات) از جمله این رویکردها است. غلظتهای زمینه طبیعی فلزات سنگین در رسوبات مناطق مختلف در جدول 1-1 آوردهشدهاست.
1-4 رایجترین عناصر بالقوه سمناک در رسوبات
همانطور که گفته شد، فلزات سنگین میتوانند از منابع طبیعی و یا انسانزاد، وارد محیط زیست شوند. آلایندههای رایج از منابع انسانزاد شامل سرب (Pb)، روی (Zn)، کروم (Cr)، مس (Cu)، کادمیم (Cd)، جیوه (Hg)، آلومینیوم (Al)، آهن (Fe)، منگنز (Mn)، و نیکل (Ni) میشود،
که فراوانترین عناصر بالقوه سمناک یافتشده در رسوبات هستند. عناصری مانند کادمیم (Cd)، جیوه (Hg)، سرب (Pb)، مس (Cu)، و روی (Zn)، بهخاطر پایداری زیستمحیطی، سمناکی، و توانایی ورود به زنجیرههای غذایی، به عنوان آلایندههای خطرناک سامانههای آب مورد توجه قرار گرفتهاند (Fortsner and Wittman,1983). در میان این عناصر بالقوه سمناک، کادمیم، سرب، و جیوه، بهخاطر اینکه میتوانند برای دورههای طولانی در بافتهای بدن انباشته شوند، سمناکی بیشتری در غلظتهای نسبتا پایین دارند (Garbarino et al., 1995). سرنوشت یک فلز در سامانه آبی، بهطور قابل ملاحظهای به گونه شیمیایی، و انتقال آن بستگی دارد (Allen and Torres, 1991). در ادامه درباره شکل، و گونه شیمیایی برخی از عناصر بالقوه سمناک موجود در رسوبات آلوده، بحث میشود.
1-4-1 سرب (Pb)
منابع صنعتی اولیه آلودگی سرب، شامل ذوب کانسنگ و فرآوری فلز سرب، تولید آن بهعنوان محصول ثانوی فلزات دیگر، تولید باتری سربدار، رنگدانهها و مواد شیمیایی مصنوعی، و باطلههای آلوده به سرب میشود. همچنین، آلودگیهای قابل توجه ناشی از استفاده بنزین سربدار در گذشته، از جمله نگرانیهای کنونی است. سرب آزادشده در منابع آب زیرزمینی، آب سطحی، و سطح زمین معمولا به شکل سرب عنصری، اکسیدها و هیدروکسیدهای سرب، و کمپلکسهای اکسیآنیونی فلز سرب است (Smith et al.,1995).
جدول 1-1: غلظتهای زمینه طبیعی فلزات سنگین در رسوبات مناطق مختلف (mg/kg)
محتملترین حالت اکسایشی سرب، 0 و 2 است. Pb2+ شکل رایجتر و فعالتر سرب است، و اکسیدها و هیدروکسیدهای تکهستهای و چندهستهای را تشکیل میدهد. در بسیاری از موارد، Pb2+، و کمپلکسهای سرب-هیدروکسیل، پایدارترین شکلهای سرب است. در سامانههای آبی، بخش قابل ملاحظهای از سرب حل نمیشود، و به صورت رسوب (PbSO4، Pb(OH)2،Pb2O ،PbCO3 )، یونهای جذب شده و یا پوششهای سطحی روی کانیها، و یا بهصورت ماده آلی معلق وجود دارد. کربنات سرب در pH بالای 6 تشکیل میشود، و هنگامی که غلظت زیادی از سولفید در شرایط کاهشی وجود دارد، PbS پایدارترین ترکیب جامد سرب است. فرآیندهای اولیهای که سرنوشت سرب در رسوبات را تحت تأثیر قرار میدهد، جذب سطحی، تبادل یونی، نهشت، و کمپلکسشدن با ماده آلی است. این فرآیندها، غلظتهای سرب در سامانههای آبگین را محدود میکند (Evanko and Dzombak,1997).
1-4-2 کروم (Cr)
کروم به طور طبیعی به شکل عنصری حضور ندارد، و معمولا به صورت ترکیبات کروم مشاهده میشود. کروم بهصورت یک محصول کانیایی اولیه به شکل کانی کرومیت (FeCr2O4) معدنکاری میشود. منابع اصلی آلودگی کروم، رهاسازی از فرآیندهای آبفلزکاری الکتریکی، و پسابهای کرومدار است (Dzombak, 1997 Evanko and).
کروم (VI) در شرایط اکسایشی، شکل غالب کروم در سامانههای آبگین است. گونههای اصلی کروم (VI)، کرومات (CrO42-)، و دی کرومات (Cr2O72-) است، که بهآسانی در حضور کاتیونهای فلزی (به ویژه Ag+، Pb2+،Ba ) نهشته میشود. کروم (III)، شکل غالب کروم در pH پایین (کمتر از 4) است. Cr3+ با F–،Cl– ،OH– ، NH3، SO42-، و CN–، کمپلکسهای محلول، و لیگاندهای آلی انحلالپذیر تشکیل میدهد. کرم (VI) سمناکترین، و متحرکترین شکل کرم است (Chrotowski et al.,1991). تحرک کرم به ویژگیهای جذبی رسوب، مانند محتوای رس، اکسید آهن، و ماده آلی بستگی دارد. بیشتر کروم آزادشده در آبهای طبیعی نهایتأ جذب سطحی رسوبات میشود (Smith et al., 1995).
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 06:36:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |