بررسی عوامل موثر در انتخاب مکان جرم از سوی مجرمان- قسمت ۱۲

:

دستیابی به هدف های علم و شناخت علمی میسر نخواهد بود مگر زمانی که با روش درست صورت پذیرد. کسب معلومات نیاز به ابزار، روش و آگاهی دارد و بنابراین هر کس که می خواهد بداند، مجهول را کشف کند و بر دامنه معلومات خود بیفزاید لازم است از روش های تحقیق آگاهی یافته و فنون کشف واقعیت ها و شناخت حقایق را فراگیرد. روش پژوهش یکی از ارکان مهم هر فعالیت پژوهشی به حساب می آید. دکارت[۷۶] در اثرش تحت عنوان «گفتار و روش» روش را راهی می داند که باید به منظور دستیابی به حقیقت در علوم پیمود. در عرف دانش نیز، روش را مجموع شیوه ها و تدابیری دانسته اند که برای شناخت حقیقت و برکناری از لغزش بکار برده می شود. لذا ویژگی های خاصی که هر روش علمی می بایستی داشته باشد عبارتنداز: انتظام و عقلانی بودن، روح علمی، واقعیت گرایی و شک دستوری. (ساروخانی، ۱۳۷۸، ۲۴).
در این فصل که به روش شناسی تحقیق اختصاص دارد، ابتدا روش تحقیق بیان می گردد، آنگاه متغیر های مورد مطالعه در این تحقیق، تعریف مفهومی و عملیاتی خواهند شد و پس از مقیاس سازی و تهیه پرسش نامه، سنجش اعتبار و روایی پرسش نامه صورت می گیرد. سپس جامعه آماری تعیین می گردد و همچنین در بخش های بعدی این فصل روش و نحوه جمع آوری داده ها، محیط و زمان پژوهش، کد گذاری واستخراج داده ها و شیوه اجرا توضیح داده می شود.

برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.

۳-۲- روش تحقیق

 

۳-۲-۱- نوع و روش تحقیق

پژوهش حاضر از نظر نوع و هدف «کاربردی» و از نظر ماهیت «پس رویدادی توصیفی» است. با توجه به ویژگی موضوع مورد بررسی در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده می شود در این روش پس از مشخص شدن جامعه آماری و جمعیت نمونه با بهره گرفتن از پرسش نامه به جمع آوری اطلاعات پرداخته می شود به بیان دیگر روش پیمایشی که عام ترین روش در تحقیقات اجتماعی به شمار می آید روشی برای گردآوری داده ها است که درآن از گروه های معینی از افراد خواسته می شود به تعدادی پرسش مشخص پاسخ دهند. این پاسخ ها مجموعه اطلاعات تحقیق را تشکیل می دهند.

 تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی

۳-۲-۲- ابزار گردآوری اطلاعات

برای تدوین ادبیات موضوع، مباحث نظری تحقیق و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و بررسی اسنادی اقدام شد. بدین صورت که با مطالعه متون، مقاله ها، کتاب ها و منابع مربوط به پیشگیری وضعی ازسرقت منازل، اطلاعات مورد نیاز با بهره گرفتن از روش فیش برداری جمع آوری شد. سپس با بهره گرفتن از پرسش نامه، نظریات جامعه آماری جمع آوری گردید و مورد سنجش قرار گرفت که هر یک از این روش ها به تفکیک بیان می شود.
الف) روش کتابخانه ای: در این روش مطالعه کتاب ها، مجلات، پایان نامه ها، سمینارها و برنامه های علمی و تلویزیون و منابع و مأخذ، اطلاعاتی درباره ادبیات تحقیق جمع آوری شد. همچنین سرقت های انجام شده از منازل و راه های پیشگیری از آن در سایر شهرستانها از منابع مربوطه اخذ و مورد مطالعه قرار گرفت.
ب) روش پیمایشی: برای جمع آوری اطلاعات مورد نظر جهت آزمون فرضیه ها، از پرسش نامه به منظور سنجش نظریه های پاسخگویان استفاده شد. پرسش نامه ابزاری است به صورت مجموعه سؤال های مکتوب که حول متغیر های یک مسئله تحقیق تنظیم شده و پاسخگو به شکل حضوری یا غیر حضوری و مستقیم و غیر مستقیم آن را تکمیل می کند.(حافظ نیا، ۱۳۸۱، ۱۴۷)
در این تحقیق پرسش نامه ای با ۲۲ سؤال اصلی تهیه شد و از پرسنل انتظامی شهرستان شهرکرد (شامل کارکنان مشغول در پلیس پیشگیری و کلانتریها و پلیس آگاهی) به عنوان ابزار اصلی اطلاعات جمع آوری شد که در قالب مقیاس ترتیبی سازماندهی و سؤال ها با پنج گزینه کاملاً موافقم، موافقم، بی نظر، مخالفم، کاملاً مخالفم نظرسنجی شد.و همچنین پرسش نامه ای شامل ۲۹ سؤال ترکیبی از سارقین زندانی شهرستان شهرکرد تنظیم و مورد نظرسنجی قرار گرفت.

۳-۲-۳- شیوه اجرا و واحد تحلیل:

 

۳-۲-۳-۱) شیوه اجرا:

مراحل انجام این پژوهش از آغاز تا پایان به شرح ذیل است :
الف) بررسی مبانی نظری و پیشینه تحقیق
در این مرحله از تحقیق به بررسی مبانی نظری و پیشینه تحقیق پرداخته شد. اطلاعات این مرحله از طریق مطالعات کتابخانه ای با مراجعه به کتب، مجلات، نشریات مرتبط با موضوع، جستجو در اینترنت از سایت های مرتبط با موضوع از جمله سایت هایWWW.Cpkd.net وWWW.ica.org و پایگاه های اینترنتی دیگر و مطالعه آمار های اداره زندان استان چ و ب و شهرکرد و همچنین دستگاه های قضایی و انتظامی جمع آوری گردید.
ب) مرحله کارمیدانی: ابتدا بررسی هایی در مورد جامعه آماری مورد نظر انجام گرفت و اطلاعات مربوط به جرم سرقت منزل شهرستان شهرکرد با مراجعه به دستگاه های قضایی و انتظامی شهرکرد انجام و به دنبال آن جهت به دست آوردن اطلاعات لازم در مورد وضعیت جرایم و به ویژه جرم سرقت منزل در شهرستان شهرکرد با مسئولین قضایی و انتظامی شهر شهرکرد از جمله مسئولین اداره آموزشی و پژوهشی زندان شهر شهرکرد، رئیس پلیس آگاهی و فرماندهی انتظامی شهرستان شهرکرد و دادگستری شهرستان شهرکرد مصاحبه و گفتگو به عمل آمد. به منظور مصاحبه و پرسش گری از زندانیانی که در زندان شهر شهرکرد به سر می بردند بعد از ارائه مجوز و هماهنگی های لازم پرسش نامه ای بر اساس فرضیات تحقیق تدوین و از برخی زندانیانی که در مدت زمان تحقیق مرتکب جرم سرقت منزل شده بودند مصاحبه و پرسش گری به عمل آمد. جهت تکمیل اطلاعات به پرونده های جرم سرقت منزل به دادگستری و رئیس پلیس آگاهی مراجعه و از پرونده های موجود نیز اطلاعات لازم تهیه شد. اطلاعات مربوط به مشخصات مکانی شهرستان شهرکرد از طریق منابع و نقشه های موجود در اداره مسکن وشهرسازی استان و طرح تفصیلی شهر شهرکرد گردآوری شد.
ج) مرحله استخراج اطلاعات و تهیه جداول : در این مرحله با بهره گرفتن از اطلاعات گردآوری شده اقدام به تهیه پایگاه داده ای به وسیله نرم افزار(Office/Excell) گردید. بدین صورت که به هر کدام از گزینه های پرسش نامه کد های مشخص داده شد.
د)مرحله تجزیه و تحلیل، آزمون فرضیات و ارائه یافته ها
برای بررسی فرضیه های تحقیق از روش تحلیل فرصت های جرم استفاده شد. این روش نخستین بار توسط جفری[۷۷] در سال ۱۹۷۱ و سپس هریس[۷۸] در سال ۱۹۷۳ به کار گرفته شد. اساس این شیوه بر تحلیل عوامل مستقیم و شرایط مکانی موثر در جرایم شهری نهاده شده است. به عبارت دیگر مشخصه های مکانی که در اندیشه یک مجرم بالقوه مناسب و مفید برای ارتکاب جرم تشخیص داده می شود مورد تحلیل قرار می گیرد. با بهره گرفتن از روش فرصت های جرم و بررسی شرایط مکانی و الگو های فضایی که موجب افزایش احتمال ارتکاب جرم در سطح شهر می شوند مکان های مستعد وقوع سرقت در سطح شهر مشخص می گردد. در این مورد فرضیات تحقیق مورد آزمون قرار گرفت. (حقی، ۱۳۸۳، ۲۰)
ه) مرحله نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات: در این مرحله از یافته های تحقیق و نتایج آزمون فرضیات، نتیجه گیری به عمل آمد و در پایان پیشنهادات و راهکارهایی از منظر پیشگیری وضعی جهت کاهش جرم سرقت منزل در شهرستان شهرکرد ارائه گردید.
به عبارتی بعد از اتمام شدن مرحله جمع آوری داده ها و اطلاعات لازم، پرسش نامه مورد بازبینی قرار می گیرد. بعد دفترچه کد کامپیوتری برای پرسش نامه تنظیم و بر اساس سطح اندازه گیری متغیرها و گویه ها و داده های خام و. .. کدگذاری و استخراج شدند پس از استخراج و وارد کردن داده ها به کامپیوتر و تبدیل لازم جهت آزمون فرضیات و پایایی پرسش نامه از طریق نرم افزار SPSS پردازش اطلاعات روی متغیرها انجام و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

۳-۲-۳-۲) واحد تحلیل

واحد آماری برای تجزیه و تحلیل این پژوهش کارکنان و مدیران اجرایی شهرستان شهرکرد در امر پیشگیری ازسرقت منازل می باشند به عبارت دیگر نتایج این تحقیق حاصل سنجش متغیر های تحقیق در نمونه آماری و مقایسه آنها با یکدیگر می باشد.

۳-۲-۴- قلمرو تحقیق

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.