دانلود پایان نامه ارشد :روش تصمیم گیری دسته جمعی جهت بهبود عملکرد الگوریتم نزدیکترین همسایه
در دنیای امروزی حجم اطلاعات دیجیتالی به صورت روز افزونی در حال افزایش است. در همین راستا، به جهت مدیریت و بررسی علمی این اطلاعات، نیاز به پردازش هوشمندانه و خودکار این اطلاعات بیش از پیش احساس می شود.
یکی از مهم ترین این پردازش ها که در فناوری اطلاعات و ارتباطات مورد نیاز است، دستهبندی خودکار این اطلاعات می باشد. دسته بندی در مسائل متنوعی در فناوری اطلاعات به کار گرفته می شود، در مسائلی مانند امنیت اطلاعات، شناسایی نفوزگری در شبکه، دسته بندی کاربران بر اساس اطلاعات شخصی، پردازش تصویر و در واقع شناسایی هر گونه الگو بر اساس نمونهها و اطلاعات پیشین. این پردازش می تواند دسته[1]ی نمونههای جدید که به مجموعه اطلاعات اضافه می شود را پیش بینی نماید. از این رو در هوش مصنوعی توجه خاصی به توسعه انواع روشهای دستهبندی هوشمند و خودکار شده است.
روشهای دستهبندی
دستهبندی یکی از مهمترین شاخههای یادگیری ماشین[2] است. دستهبندی به پیشبینی برچسب دسته[3] نمونه[4] بدون برچسب، بر اساس مجموعه نمونههای آموزشی برچسبدار (که قبلا به با کمک یک کارشناس دستهبندی شدهاند) گفته میشود. درواقع دستهبندی روشی است که هدف آن، گروهبندی اشیا به تعدادی دسته یا گروه میباشد. در روشهای دستهبندی، با استفاده از اطلاعات بدست آمده از مجموعه نمونههای آموزشی، از فضای ویژگیها[5] به مجموعه برچسب دستهها نگاشتی بدست می آید که بر اساس آن، نمونههای بدون برچسب به یکی از دستهها نسبت داده میشود.
تفاوت روشها دستهبندی در چگونگی طراحی نگاشت است. در بعضی از آنها با استفاده از دادههای آموزشی مدلی ایجاد میشود که بر اساس آن فضای ویژگیها به قسمتهای مختلف تقسیم میشود که در آن، هر قسمت نشان دهندهی یک دسته است. در این گونه روشهای دستهبندی از مدل برای پیشبینی دستهی نمونه بدون برچسب استفاده شده و از نمونههای آموزشی به طور مستقیم استفاده نمی شود. یک نمونه از این دستهبندها، دستهبندهای احتمالی[8] میباشد. این گونه الگوریتمها، از استنتاج آماری برای پیدا کردن بهترین دسته استفاده میکنند؛ برخلاف سایر دستهبندها که فقط بهترین کلاس را مشخص میکنند الگوریتمهای احتمالی به ازای هر دسته موجود
یک احتمال را به عنوان تعلق نمونه به آن مشخص میکنند و کلاس برنده، بر اساس بیشترین احتمال انتخاب میشود. روشهای احتمالی در یادگیری ماشین معمولا با نام الگوریتمهای آماری نیز شناخته میشوند. در گروهی دیگر از روشهای دسته بندی، نمونه براساس خود مجموعه نمونهها و بدون ساختن مدل، به پیشبینی دستهی نمونه مورد نظر میپردازد. به این گونه الگوریتم های دستهبندی، نمونه- بنیاد[9] گفته میشود.
تاکنون الگوریتمهای متفاوتی به عنوان دستهبند ارائه شدهاند. از جملهی آنها میتوان به الگوریتم نزدیک ترین همسایهها[10] [1] ، دستهبند بیز[11][2]، ماشین بردار پشتیبان[3] و شبکه عصبی[12][4] اشاره کرد.
- ارزیابی دستهبند
اولین موضوعی که در مورد هر الگوریتم مورد توجه قرار میگیرد، کارایی و دقت آن الگوریتم است. در هوش مصنوعی، معیارهای متفاوتی وجود دارند که در مسائل مختلف و زیر شاخههای این علم استفاده میشود. در مورد کارایی یک دستهبند، به عنوان یکی از مسائل اصلی هوش مصنوعی، روشهای متنوعی وجود دارد که در این قسمت بررسی شدهاند.
معیار کارایی نظرگرفته شده برای یک دستهبند، ارتباط مستقیمی با کاربرد و ضمینه کار خاص آن دستهبند دارد. بنابراین در مسائل متفاوت، ممکن است معیارهای مختلفی برای اندازهگیری کارایی الگوریتم در نظرگرفته شود. همچنین همان طور که مشخص است، یک دستهبند که بتواند برای همه مسائل موجود بهترین جواب را ارائه دهد، وجود ندارد.
در بررسی آماری کارایی یک دستهبند، از یک مجموعه که شامل تعداد مشخصی نمونهی آموزشی دارای برچسب است استفاده میشود. برای این کار، قسمتی از این نمونهها و یا تمام مجموعه، به عنوان مجموعه آموزشی[13]، در اختیار دستهبند برای آموزش قرار میگیرد. پس از آموزش، دسته بند به وسیلهی زیرمجموعهای از نمونهها، به عنوان نمونههای آزمایشی، محک زده میشود. نمونههای موجود در مجموعهی آزمایشی، بسته به نوع آزمون کارایی، میتواند عضو مجموعه آموزشی بوده و یا متفاوت با آن باشند.
نرخ دستهبندی[14] یا صحت[15] پرکاربردترین و سادهترین معیار اندازهگیری کارایی هر دستهبند است. این معیار برابر است با نسبت تعداد نمونههای درست دستهبندی شده به تعداد کل نمونهها. براساس این تعریف، نرخ خطای دستهبندی از رابطه زیر بدست میآید:
مقادیر دقت[16] و بازخوانی[17] نیز معیارهای مناسبی برای ارزیابی دستهبندها میباشند. که اخیرا برای ارزیابی رقابت[18] بین اشتباه-مثبت[19] و درست-مثبت[20] استفاده میشود. در ادامه این معیارها معرفی میشود.
- معیاردقت : احتمال مثبت بودن نمونههایی که مثبت اعلام شدهاند.
معیار بازخوانی : احتمال مثبت اعلام کردن نمونههای دسته مثبت.
معیار اختصاص[21]: احتمال منفی اعلام کردن نمونههای دسته منفی.
که در این معیارها، دسته مثبت، دسته مورد بررسی است و دسته منفی به سایر دستهها گفته میشود.
- تصدیق متقابل[22]
یک روش برای ارزیابی آماری دستهبند، تصدق متقابل[5] میباشد. در این تکنیک برای ارزیابی کارایی دستهبند، نمونهها را به صورت تصادفی به دو گروه که مکمل یکدیگر هستند، تقسیم میکنند. با یک گروه سیستم را آموزش داده و با گروه دیگر سیستم آموزش دیده را مورد آزمایش قرار میدهند. با این کار از تطبیق بیش از حد[23] مدل بر روی دادههای آموزشی جلوگیری میشود و نتایج بدست آمده از ارزیابی، دارای درجه اطمینان بیشتر خواهد بود. برای اطمینان بیشتر از نتایج، تصدیق متقابل در چندین مرحله صورت تکرار شده و در هر مرحله، از تقسیمبندی متفاوتی برای نمونهها استفاده میشود. در پایان از نتایج تمامی تکرار آزمایشها میانگینگیری صورت میگیرد.
در ادامه روشهای مختلف تطبیق متقابل توضیح داده میشود.
- تصدیق زیر گروه تصادفی[24]: در این روش، نمونهها به صورت تصادفی به دو گروه آموزشی[25] و آزمایشی[26] تقسیم میشوند. سپس دستهبند به وسیلهی نمونههای آموزشی، آموزش داده میشود و با استفاده از مجموعه دیگر آزمایش شده و کارایی محاسبه میشود. این عملیات چندین بار انجام میگیرد و در نهایت میانگین آنها به عنوان کارایی دستهبند ارائه میشود. با توجه به تصادفی انتخاب شدن مجموعههای آموزشی و آزمایشی، مهمترین مشکل این روش امکان عدم انتخاب بعضی از نمونهها به عنوان عضو یکی از دو گروه و یا انتخاب بیش از یک بار بعضی از نمونهها میباشد.
- تصدیق متقابل k قسمت[27]: در روش ابتدا مجموعه نمونهها به K دسته تقسیم میشوند. در هر مرحله نمونههای k-1 دسته به عنوان مجموعه آموزشی در نظر گرفته میشود و با استفاده از یک دسته دیگر کارایی سیستم دستهبند ارزیابی میشود. در نهایت کارایی سیستم برابر با میانگین کارایی در همه مراحل میشود. در این روش از همه نمونهها برای آموزش و آزمایش استفاده میشود.
تصدیق یکی در مقابل بقیه[28]: یک روش دیگر، تصدیق یکی در مقابل بقیه است. در این روش، هر نمونه یک بار به عنوان نمونه آزمایشی انتخاب میشود و از سایر نمونهها برای آموزش استفاده میشوند. این روش بر روی تمامی نمونهها انجام میشود. در پایان، کارایی الگوریتم برابر نسبت تعداد نمونههای درست دستهبندی شده به کل است.
- الگوریتم نزدیکترین همسایه
یکی از الگوریتمهای معروف دستهبندی، الگوریتم نزدیک همسایه است؛ با این که از معرفی آن چندین دهه میگذرد، این روش همچنان محبوب بوده و کاربرد بسیاری در مسائل مختلف دارد. دلیل این موضوع سادگی پیادهسازی و کارایی بالا این روش است. به علاوه، این الگوریتم را به سادگی میتوان در مسائل مختلف به کار برد. الگوریتم نزدیکترین همسایه از یک قانون بسیار ساده در عمل دستهبندی استفاده میکند. نمونههایی که شباهت بیشتری با یکدیگر دارند(در فضای ویژگیها در نزدیکی یکدیگر قرار گرفتهاند)، به احتمال بالا در یک دسته قرار دارند. بر طبق این، در الگوریتم نزدیکترین همسایه، برای بدست آوردن دستهی نمونهی پرسوجو شده[29]، بر اساس یک معیار شباهت(تفاوت)[30]، نزدیکترین نمونه، از مجموعهی نمونههای آموزشی تعیین میشود. سپس الگوریتم دستهی این نمونه را به عنوان دستهی نمونهی پرسوجو شده اعلام میکند.
به عنوان مثال، شکل 1 نحوه بدست آوردن دستهی نمونهی پرسوجو شده را توسط الگوریتم نزدیکترین همسایه، در یک فضای ویژگی دو بعدی و در مسئلهای با سه دسته نمایش میدهد. در این مثال، از معیار فاصله اقلیدسی برای بدست آوردن نزدیکترین همسایه استفاده شده است.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 06:15:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |