دانلود پایان نامه:چیستی و چرایی نفی خواطر در عرفان اسلامی

————– 84

4-1- معرفت——– 84

4-2- توحید——— 89

4-3- كشف——— 94

4-3-1- مراتب كشف– 96

4-4- تفرید———- 99

4-5- جمع——— 101

4-6- حیرت——– 105

4-7- حضور و غیبت– 108

4-8- یقین———- 110

4-9- تجلّی——— 113

 

 

مقالات و پایان نامه ارشد

 

4-10- فناء——— 117

خلاصه————- 121

نتیجه­گیری و پیشنهادها

5-1- نتیجه‏گیری—— 123

5-2- پیشنهادها—— 126

منابع و مآخذ——— 127

 

چكیده

نفی خواطر به معنای زدودن و تخلیه ذهن و دل از هرگونه واردات، اندیشه­ها و
صورت­هاست كه به منظور آماده سازی درون سالك برای حضور حق و تابش انوار تجلیّات الهی بر قلب او صورت می­گیرد. با این توضیح، نفی خواطر از آموزه­های بنیادین در سلوك عرفانی است و سالك ملزم است از آغاز سیر خویش تا انتها – كه فنای فی­الله است – به آن اهتمام ورزد و به تبع عبور از مراحل متعدد سلوك، متناسب با آن مراتب و مراحل، نفی خواطر را مورد توجه قرار دهد. این تحقیق بر آن است تا كیفیت و ضرورت نفی خواطر را در سلوك عرفان اسلامی بررسی كند و علاوه بر ارائه روش­های تحقق آن، ضمن بیان اجمالی ارتباط نفی خواطر با سایر عناصر سلوكی، ثمرات و نتایجی را كه نفی خواطر در مسیر رسیدن به مقصود به بار خواهد آورد، تبیین نماید. از آنجا كه لازمه پرداختن به نفی خواطر، شناخت ماهیت خواطر، انواع آنها و روش تشخیص­شان است، قبل از ورود به بحث، این موضوع مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. شایان ذكر است به دلیل عمومیت كاربرد نفی خواطر در كلیه مشرب­های عرفانی، اشاره بسیار مختصری به نقش این آموزه در سایر ادیان شده است.

كلید واژه‏ها: عرفان، سلوك عرفانی، سالك، خواطر، نفی خواطر

فصل اول

 

بخش اول: كلیات تحقیق

بیان مسأله

طریق عرفان و كشف حقیقه الحقایق، طریق زدودن و پیراستن وجود وبه تعبیری ‍«اسقاط الاضافات» است. در این رهگذر «نفی خواطر» به مثابه مظهر اتمّ پاكسازی درون و اعظم مطهرات سرّ، تلقی
می­شود كه در فرآیند آن سالك با در اختیار گرفتن عنان ذهن و قلب خود، مانع ورود اغیار به آن ساحت می­گردد. عنصر نفی خواطر به دلیل نقش قابل تأمل در گشودن باب حقیقت و شهود، در میان گرایش­های عرفانی سایر ادیان و به ویژه ادیان شرق كه دغدغه رهایی و فرزانگی دارند، نیز جایگاه در خور ملاحظه­ای دارد. متأسفانه علیرغم اهمیت شایان توجه نفی خواطر در سلوك عرفان اسلامی، طبق بررسی­های انجام شده، تحقیق مستقلی درباره آن مشاهده نشده و عمدتاً در ذیل دستورات سلوكی در كتاب­های عرفانی مورد بحث قرار گرفته است. نفی خواطر و كنترل آن علاوه بر آن كه در طریقت عرفانی مورد توجه جدی است،  در حیطه اخلاق در زندگی عموم مردم نیز بسیار تأثیرگذار خواهد بود و آنان را به سوی یك زندگی توأم با آرامش، صفا و معنویت سوق خواهد داد. امروزه اكثر افراد این خلأ را در زندگی پرهیاهوی خویش احساس كرده­اند و از آنجا كه از  معارف غنی خود آگاهی ندارند، به جنبش­ها و مسلك­های مدعی عرفان رو می­آورند تا نیازهای معنوی خود را برطرف سازند. با عنایت به این مسأله، ضرورت پرداختن به موضوعاتی چون نفی خواطر با نگاه كاربردی و ارائه راهكارهای عملی می­تواند از افتادن افراد جامعه به دام جریانات انحرافی نوظهور جلوگیری نماید. البته این تحقیق با توجه به عنوانش به تبیین این موضوع نمی‏پردازد، اما امیدوار است نتایج به دست آمده در این مطالعه زمینه ساز تحقیقات كاربردی قرار گیرد.

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی

درخواست بد!

پارامتر های درخواست شما نامعتبر است.

اگر این خطایی که شما دریافت کردید به وسیله کلیک کردن روی یک لینک در کنار این سایت به وجود آمده، لطفا آن را به عنوان یک لینک بد به مدیر گزارش نمایید.

برگشت به صفحه اول

Enable debugging to get additional information about this error.