دانلود پایان نامه ارشد: ارائۀ الگوی بهینۀ مدیریت منابع آب براساس دیدگاه تجارت آب مجازی
. 144
6-2: گزینش منطقۀ مدنظر. 144
الف. مشخصات منطقه و بررسی برخی بخشهای متأثر از سیاستهای توسعۀ تجارت آب مجازی… 146
6-3: کلیات.. 146
6-4: منابع آب.. 148
6-4-1: آبهای سطحی.. 148
6-4-2: آبهای زیرزمینی.. 149
6-5: طرحهای انتقال بینحوضهایِ آب در استان.. 151
6-6: بررسی شاخصهای اقتصادی و اجتماعی استان اصفهان.. 156
6-7: بررسی وضع موجود برخی زیربخشهای کشاورزی استان اصفهان.. 158
6-7-1: محصولات زراعی و باغی.. 159
6-7-2: آب و خاک… 160
ب. بررسی جامع مصارف آبی و تحلیل سیاستهای بخش کشاورزی در استان، با استفاده از… . 162
6-8: نگاهی جامع به مصارف بخش کشاورزی در سالهای ۱۳82 و ۱۳83 و ۱۳84، از دیدگاه آب مجازی.. 163
6-9: بررسی تولید محصولات راهبردی و عمدۀ کشاورزی و دامی در سالهای آخر برنامۀ چهارم توسعه… 193
6-10: بررسی بازدهی اقتصادی آب در بخشهای کشاورزی و صنعت و در کالاهای راهبردی کشتپذیر در استان.. 203
6-11: بررسی سیاستهای امنیت غذایی و مصرف آب در استان با استفاده از مفهوم آب مجازی تا افق 14700. 207
منابع. 209
فهرست جدولها
جدول 1-1: (منبع [2]) 3
جدول 1-2: (منبع [2]) 3
جدول1-3: میانگین سالانۀ حجم آب مجازی درحال جابهجایی در بازۀ زمانی 1977تا۲۰۰۱ بهتفکیک محصولات (منبع: [2]) 5
جدول 1-4: خصوصیات آب آبی و آب سبز (منبع: [10]) 9
جدول 1-5: بزرگترین واردکنندگان آب مجازی و میزان حفظ منابع آب میانگین سالیانه. دورۀ زمانی 1997تا۲۰۰۱. (منبع: [14]) 14
جدول 1-6: بزرگترین صادرکنندگان آب مجازی و میزان کاهش منابع آب میانگین سالیانه. دورۀ زمانی 1997تا۲۰۰۱. (منبع: [14]) 14
جدول 2-1: تخمین نیاز سالانۀ نیروی کار و آب آبیاری برای تولید محصولات عمدۀ کشاورزی در درون مصر در طی سالهای 1993تا1997. دستهبندی محصولات در سه دستۀ واردات و خودکفایی و صادرات، نشاندهندۀ مسیرهای آب مجازی است. 31
جدول 2-2: تولید داخلی و واردات گندم و ذرت و تخمین آب و زمین و نیروی کار مجازی موجود در گندم و ذرت وارداتی طی سالهای 1993تا1997. 32
جدول 2-3: تولید داخلی و صادرات پنبه و برنج و تخمین آب و زمین و نیروی کار مجازی در پنبه و برنج صادراتی، در طی سالهای 1993تا1997. 34
جدول 3-1: پخش جهانی منابع تجدیدشوندۀ آب (منبع: [33]) 40
جدول 3-2: میزان آب دردسترس و آب قابلبرداشت طی سالهای 1960تا۲۰۲۵ (منبع: [26]) 43
جدول 3-3: برآورد سرمایهگذاری لازم برای منطقۀ خاورمیانه و آسیا 1996تا۲۰۰۵ (منبع: [33]) 44
جدول 3-4: وضعیت آب در کشور و برنامۀ تأمین نیازهای آبی کشور 61
جدول 3-5: نحوۀ تأمین نیازهای آبی در سال 14700. 63
جدول 3-6: حجم پسابهای اصلی در سال 14700. 63
جدول 3-7: منابع آب موجود در کشورهای آسیا (منبع: [42]) 66
جدول 4-1: بررسی سیاستهای امنیت غذایی در کشور از منظر آب آبی موردنیاز و با استفاده از مفهوم آب مجازی برای سال 1385. 79
جدول 4-2: میزان وابستگی اقتصاد ملی به واردات آب مجازی در کشورهای منتخب در طی سالهای 1995تا۱۹۹۹ (منبع: [46]) 85
جدول 5-1: بزرگترین واردکنندگان آب مجازی و میزان حفظ منابع آب میانگین سالیانه فاصلۀ زمانی 1997تا2001 (منبع: [57]) 102
جدول 5-2: اندازۀ آب مجازی موجود در تولیدات کشاورزی (منبع: [59]) 105
جدول 5-3: تولیدات گروههای گوناگون غذایی در ایران (منبع: www.fao.org) 106
جدول 5-4: تولیدات گروههای گوناگون غذایی در ایران (منبع: www.fao.org) 106
جدول 5-5: اندازۀ آب مجازی موجود در تولیدات صنعتی (منبع: [59]) 108
جدول 5-6: نیاز آبی محصولات و فرآوردههای گوناگون گروههای غذایی.. 113
جدول 5-7: میزان مصرف و نیاز به محصولات غذایی و آب موردنیاز کشور ایران، 200۱تا200۳ (منبع: www.fao.org) 113
جدول 5-8: میزان منابع آبی در ایران (منبع: www.fao.org) 114
جدول 5-9: واردات گروههای گوناگون غذایی به ایران (منبع: www.fao.org) 117
جدول 5-10: واردات گروههای گوناگون غذایی به ایران (منبع: (www.fao.org.. 117
جدول 5-11: میزان مصرف و واردات محصولات غذایی و آب مجازی واردشده به کشور ایران، 200۱تا200۳ (منبع: www.fao.org) 118
جدول 5-12: تولیدات و صادرات و واردات محصولات غذایی کشور چین، 200۱تا200۳ (منبع: www.fao.org) 123
جدول 5-13: تولیدات و صادرات و واردات محصولات غذایی کشور ترکیه، 2001تا۲۰۰۳ (منبع: www.fao.org) 123
جدول 5-14: تولیدات و صادرات و واردات محصولات غذایی کشور بنگلادش، 2001تا۲۰۰۳ (منبع: www.fao.org) 124
جدول 5-15: تولیدات و صادرات و واردات محصولات غذایی کشور قزاقستان، 2001تا۲۰۰۳ (منبع: www.fao.org) 124
جدول 5-16: تولیدات و صادرات و واردات محصولات غذایی کشور تایلند، 2001تا۲۰۰۳ (منبع: www.fao.org) 124
جدول 5-17: تولیدات، صادرات و واردات محصولات غذایی کشور امارات، 2001تا۲۰۰۳ (منبع: www.fao.org) 125
جدول 5- 18: صادرات گروههای گوناگون غذایی از ایران (منبع: www.fao.org) 125
جدول 5- 19: صادرات گروههای گوناگون غذایی از ایران (منبع: www.fao.org) 126
جدول 5-20: تولیدات، صادرات، واردات و مصرف محصولات غذایی کشور ایران، 200۱تا200۳ (منبع: www.fao.org) 127
جدول 5-21: صادرات محصولات غذایی و آب مجازی صادرشده از کشور ایران، 200۱تا200۳ (منبع: یافتههای تحقیق، www.fao.org) 128
جدول 5-22: تولیدات، صادرات، واردات و مصرف محصولات غذایی و آب مجازی کشور ایران، 200۱تا200۳. 134
جدول 5-23: برابری سناریوهای پیشنهادی و جدول امتیازدهی.. 136
جدول 5-24: درصد پیشنهادی دگرگونیهای تولید و صادرات و واردت در گروههای غذایی در سناریوی سوم. 140
جدول 6-1: پروژههای بینحوضهای انتقال آب در استان اصفهان. 152
جدول 6-2: بررسی تولیدات و مصارف محصولات زراعی و باغی. مصارف آب همۀ محصولات زراعی و باغی و تراز تجارت آب مجازی در استان اصفهان در سال 1387 164
جدول 6-3: وضعیت صرفهجویی و مصارف آبی استان در بخش زراعت و باغداری در سال 1387. 168
جدول 6-4: وضعیت تجارت آب مجازی محصولات زراعی و باغی در استان در سال 1387. 168
جدول 6-5: بررسی تولیدات و مصارف محصولات زراعی و باغی. مصارف آب همۀ محصولات زراعی و باغی و تراز تجارت آب مجازی در استان اصفهان در سال 1388 170
جدول 6-6: وضعیت صرفهجویی و مصارف آبی استان در بخش زراعت و باغداری در سال 1388. 176
جدول 6-7: وضعیت تجارت آب مجازی محصولات زراعی و باغی در استان در سال 1388. 176
جدول ۶-۸: بررسی تولیدات و مصارف محصولات زراعی و باغی. مصارف آب همۀ محصولات زراعی و باغی و تراز تجارت آب مجازی در استان اصفهان در سال 1388 177
جدول 6-9: وضعیت صرفهجویی و مصارف آبی استان در بخش زراعت و باغداری در سال 1389. 182
جدول 6-10: وضعیت تجارت آب مجازی محصولات زراعی و باغی در استان در سال 1389. 182
جدول 6-11: بررسی مصارف آب و وضعیت تجارت آب مجازی محصولات دامی استان در سال 1387. 183
جدول 6-12: بررسی مصارف آب و وضعیت تجارت آب مجازی محصولات دامی استان در سال 1388. 184
جدول 6-13: بررسی مصارف آب و وضعیت تجارت آب مجازی محصولات دامی استان در سال 1389. 186
جدول 6-14: وضعیت تجارت آب مجازی در استان اصفهان در سالهای 1387تا1389 با احتساب کالاهای کشاورزی و دامی.. 187
جدول 6-15: بررسی میزان مصارف آبی، صرفهجویی در مصرف آب آبیاری و وضعیت تجارت آب مجازی با افزایش رفتار تولید محصولات زراعی (میزان تولید ثابت و سطح زیرکشت کاهش مییابد) در سالهای 1387تا1389 در استان اصفهان. 187
جدول 6-16: بررسی اهداف کمّی تولید محصولات راهبردی و عمدۀ زراعی و باغی استان اصفهان در سال 1387 با توجه به برنامۀ چهارم توسعه و از دیدگاه تجارت آب مجازی.. 194
جدول 6-17: بررسی اهداف کمّی تولید محصولات راهبردی و عمدۀ زراعی و باغی استان اصفهان در سال 1387 با توجه به برنامۀ چهارم توسعه و از دیدگاه تجارت آب مجازی.. 196
جدول 6-18: مقایسۀ وضعیت مصارف آبی و تجارت آب مجازی سالهای ۱۳87 و ۱۳88 با سالهای 1387تا1389 در تولید محصولات عمده و راهبردی 198
جدول 6-19: بررسی اهداف کمّی تولید محصولات دامی استان اصفهان در سال 1387، با توجه به برنامۀ چهارم توسعه و از دیدگاه تجارت آب مجازی 199
جدول 6-20: بررسی اهداف کمّی تولید محصولات دامی استان اصفهان در سال 1388، با توجه به برنامۀ چهارم توسعه از دیدگاه تجارت آب مجازی 199
جدول 6-21: مقایسۀ وضعیت مصارف آبی و تجارت آب مجازی سالهای ۱۳87 و ۱۳88 یا سالهای 1387تا1389 در تولید محصولات دامی 200
جدول 6-22: بررسی میزان مصارف آبی، صرفهجویی در مصرف آب آبیاری و وضعیت تجارت آب مجازی با افزایش عملکرد تولید محصولات عمده و راهبردی (میزان تولید ثابت و سطح زیرکشت کاهش مییابد) در سالهای 1387 و 1388 در استان اصفهان. 201
جدول 6-23: محاسبۀ بازدهی اقتصادی آب، بخشهای زراعت و باغداری، استان اصفهان سالهای 1387تا1389. 203
جدول 6-24: محاسبۀ بازدهی اقتصادی آب، بخشهای زراعت و باغداری، استان اصفهان سالهای 1387تا1389. 203
جدول 6-25: محاسبۀ بازدهی اقتصادی آب در سالهای 1387تا1389 با استفاده از مفهوم آب ذخیرهشده در کالا، برای کالاهای راهبردی قابل تولید در استان اصفهان بهصورت استانی و میانگین کشوری.. 205
جدول 6-26: بررسی سیاستهای امنیت غذایی کشور در استان از منظر آب آبی و سبز موردنیاز با استفاده از مفهوم آب مجازی برای سال 1386 207
فهرست نمودارها
نمودار 2-1: ارزش کل آب در کشورهای منتخب جهان. منبع: شرکت سهامی مدیریت منابع آب ایران، دفتر اقتصاد آب.. 21
نمودار 2-2: ارزش مصارف غیرکشاورزی آب در چند کشور. (منبع: شرکت سهامی مدیریت منابع آب ایران، دفتر اقتصاد) 22
نمودار 2-3: ارزش مصارف کشاورزی آب در کشورهای منطقه. (منبع: شرکت سهامی مدیریت منابع آب ایران، دفتر اقتصاد آب( 23
نمودار 4-1: میزان آب آبیاری موردنیاز برای خودکفایی در محصولات استراتژیک با رشد جمعیت و در بازدههای گوناگون. 80
نمودار 4-2: تأثیر بهبود بازده در میزان مصرف آب آبیاری درصورت خودکفایی در محصولات استراتژیک در سال 1385. 80
نمودار 4-3: تأثیر سرانۀ مصرف گندم در ایران بر میزان مصرف آب آبیاری در صورت خودکفایی در سال 1385 (جدول 4-1) 81
نمودار 5-1: برابری قیمت تمام شدۀ محصولات غذایی در ایران و بازارهای جهانی، 1382 111
نمودار 5-2: پخش منابع در صنعت کشاورزی ایران، کاربری زمین، سال 2004 (منبع: www.fao.org) 115
نمودار 5-3: پخش منابع در صنعت کشاورزی ایران، مصارف آب، 2004 (منبع: www.fao.org) 115
نمودار 5-4: پخش منابع در صنعت کشاورزی ایران، زمینهای کشتپذیر، 2004 (منبع: www.fao.org) 116
نمودار 5-5: تولیدات میوه و سبزیجات در ایران (منبع: (www.fao.org.. 119
نمودار 5-6: درصد سهم ایران در تولیدات جهانی میوه و سبزیجات (منبع: www.fao.org) 120
نمودار 5-7: تولیدات غلات در ایران (منبع: www.fao.org) 120
نمودار 5-8: درصد سهم ایران در تولیدات جهانی غلات (منبع: (www.fao.org.. 121
نمودار 5-9: تولیدات گوشت در ایران (منبع: (www.fao.org.. 121
نمودار 5-10: درصد سهم ایران در تولیدات جهانی گوشت (منبع: www.fao.org) 122
نمودار 5-11: تولیدات، صادرات، واردات و مصرف محصولات غذایی کشور ایران، 200۱تا200۳ (منبع: www.fao.org) 126
نمودار 5-12: صادرات غلات کشورهای منتخب آسیایی (منبع: www.fao.org) 129
نمودار 5-13: صادرات روغن نباتی کشورهای منتخب آسیایی (منبع: www.fao.org) 129
نمودار 5-14: صادرات شکر کشورهای منتخب آسیایی (منبع: www.fao.org) 130
نمودار 5-15: صادرات محصولات کشاورزی کشور تایلند (منبع: www.fao.org) 131
نمودار 5-16: واردات محصولات کشاورزی کشور امارات (منبع: www.fao.org) 132
نمودار 5-17: مقایسۀ نموداری شاخصهای هریک از سناریوهای مطرحشده 137
نمودار 5-18: مقایسۀ مجموع امتیاز کسبشده با کمک هر سناریو 138
نمودار 5-19: درصد دگرگونیها در میزان منابع آبی.. 141
نمودار 5-20: میزان دگرگونیهای آب مجازی وارداتی و صادراتی کشور 141
نمودار 6-1: میزان مصرف آب محصولات زراعی با افزایش رفتار و بازده، محاسبات با توجه به آمارهای سال 1387. 189
نمودار 6-2: برابری مصارف آبی کالاهای عمدۀ کشاورزی و دامی در سالهای 1387تا1389 (با احتساب آب آبی و آب سبز و بدون درنظرگرفتن بازده) 190
نمودار 6-3: برابری میزان صادرات آب مجازی با کمک تولید کالاهای عمدۀ صادرکنندۀ آب مجازی در استان در سالهای 1387تا1389. 192
نمودار 6-4: افزایش مصارف آبی تولید محصولات عمده و راهبردی و دامی در سالهای نشاندادهشده 200
نمودار 6-5: میزان مصارف آب محصولات عمده و راهبردی با افزایش رفتار و بازده، محاسبات با توجه به آمارهای سال 1387. 202
نمودار 6-6: میزان مصارف آب محصولات عمده و راهبردی با افزایش رفتار و بازده، محاسبات با توجه به آمارهای سال 1388. 202
نمودار 6-7: تغییرات بازدهی اقتصادی آب با توجه به درصد بهبود عملکرد و بازده، با توجه به ارقام سال 1387 در استان اصفهان. 206
نمودار 6-8: بررسی میزان آب موردنیاز برای خودکفایی در محصولات استراتژیک قابل تولید در منطقه با رشد جمعیت و با افزایش میزان عملکرد به میزان درصدهای ذکرشده بدون احتساب بازده 208
فهرست شکلها
شکل 1-1: چرخۀ آب آبی و آب سبز (منبع [11]) 8
شکل 1-2: تعادل آب شیرین در جهان (منبع [4]) 8
شکل 1-3: حفظ آب ملی مصر با واردات سالانۀ گندم از کشورهای گوناگون. دورۀ زمانی 1997تا۲۰۰۱. (منبع: [13]) 13
شکل 1-4: کاهش منابع آب ملی ازطریق صادرات برنج از تایلند به سایر کشورها. دورۀ زمانی 1997تا۲۰۰۱. (منبع: [13]) 13
شکل 1-5: حفظ آب جهانی با کمک واردات برنج توسط مکزیک از آمریکا. دورۀ زمانی 1997تا۲۰۰۱. (منبع: [13]) 16
شکل 1-6: کاهش آب جهانی با کمک واردات برنج اندونزی از تایلند. دورۀ زمانی 1997تا۲۰۰۱. (منبع: [13]) 16
شکل 4-1: رابطۀ سیاستهای توسعۀ تجارت آب مجازی با سایر سیاستهای کلان در جامعهای ایدئال. 95
شکل 4-2: رابطۀ سیاستهای توسعۀ تجارت آب مجازی با سایر سیاستهای کلان در وضعیت فعلی.. 95
شکل 5-1: چهارچوب سیاستهای مدیریتی بررسی تجارت آب مجازی (منبع: یافتههای تحقیق) 98
شکل 5-2: نقشۀ پخش گرسنگی در سطح دنیا (منبع: www.fao.org) 100
شکل 5-3: میزان آب مجازی وارداتی به ایران در اثر تجارت محصولات کشاورزی، میانگین واردشدۀ 1997تا2001. 103
شکل 6-1: موقعیت سازههای آبی حوزۀ رفتار آب منطقهای استان اصفهان (منبع: شرکت مدیریت منابع آب ایران) 154
فصل نخست:
معرفی آب مجازی و تجارت آب مجازی
1-1: معرفی
تولید بسیاری از کالاها به آب احتیاج دارد. آبی که در مراحل گوناگون تولید کالا استفاده میشود، «آب مجازی[2] ذخیرهشده در کالا» نامیده میشود؛ برای نمونه، برای تولید یک کیلوگرم از غلات که بهصورت دِیْم و در وضعیت جوّی مطلوب رشد کرده است، بین ۱تا۲ مترمکعب آب نیاز است و برای تولید همین اندازه غله در اوضاع جوی نامطلوب با دما و تبخیر و تعرق زیاد، بین 3تا5 مترمکعب آب مصرف میشود [1]. برای تولید محصولات دامی درمقایسهبا محصولات کشاورزی، بهمراتب، به مصرف آب بیشتری نیاز است؛ برای نمونه، برای
تولید ۱ کیلوگرم پنیر، به 5تا۵.۵ مترمکعب آب و برای تولید ۱ کیلوگرم گوشت گاو، تقریباً به 16 مترمکعب آب نیاز است [2]. علاوهبر محصولات کشاورزی، در سالهای اخیر مطالعات اندکی نیز در زمینۀ آب مصرفی برای تولید محصولات صنعتی انجام شده است؛ بهطور نمونه، نتیجۀ تحقیق ویلیامز و همکاران (2002) نشان میدهد که برای تولید چیپ الکترونیکیِ 32 مگابیتی به وزن 2 گرم، 32 مترمکعب آب مصرف میشود [3].
حدود 74درصد از منابع آبی در دسترس در جهان، در بخش کشاورزی مصرف میشود [4]. این عدد برای کشور ایران، حدود 93درصد است. علاوهبر مسائلی همچون اقلیم و تکنولوژی در تولید محصولات، فرهنگ تغذیهایِ مردم نیز تأثیر بسیاری در میزان مصرف آب یک کشور دارد؛ برای نمونه، اگر همۀ انسانها رژیم غذایی همانند مردم غرب داشته باشند، برای تولید مواد غذایی موردنیاز، به 75درصد آب بیشتری در جهان نیاز است [2]. دگرگونی رژیم غذایی مردم میتواند منابع آبیِ دردسترس را افزایش دهد. مطرحکردن این بحث و بحثهایی که در بخشهای آینده مطرح خواهند شد، نشاندهندۀ این موضوع است که مفهوم آب مجازی، آب را بهعنوان موضوعی اساسی و جهانی برجستهتر میسازد و مدیریت آن را در سطوح خُرد و کلان جامعه و حوزۀ تجارت گسترش میدهد.
در جدول زیر، آب مجازی دارای چند محصول و چند رژیم غذایی گوناگون نشان داده شده است.
جدول 1-1: (منبع [2])
5.4 | رژیم غذایی 0. )مرجع: آمریکا( |
4.8 | رژیم غذایی 1. (25درصد کاهش مصرف تولیدات حیوانی) |
4.8 | رژیم غذایی 2. (گوشت مرغ جایگزین 50درصد گوشت گاو) |
4.4 | رژیم غذایی 3. (محصولات صیفی جایگزین 50درصد گوشت قرمز) |
3.4 | رژیم غذایی 4. (50درصد کاهش مصرف تولیدات حیوانی) |
2.6 | رژیم غذایی 5. (گیاهخواری) |
1.0 | رژیم غذایی 6. (حفظ حیات) |
جدول 1-2: (منبع [2])
13500 | گوشت گاو |
4600 | گوشت خوک |
4100 | گوشت مرغ |
2750 | سویا |
2700 | تخممرغ |
14700 | برنج |
1100 | گندم |
790 | شیر |
تجارت جهانی کالاها، گردشی بینالمللی از آب مجازی را بهوجود میآورد که در لغت «تجارت آب مجازی»[3] نامیده میشود. همزمان با آغاز تجارت بینالمللی کالاها، گردش آب مجازی از منطقهای به منطقه دیگر در جهان درحال جابهجایی است. واژۀ آب مجازی برای نخستینبار با کمک جی. ای. آلن در سال 1993 مطرح شد [5]. با توجه بیشتر دانشمندان و محققان به مفهوم آب مجازی، محاسبات کمّی در این زمینه آغاز شد. محاسبات از جابهجایی جریان عظیمی از آب خبر میدهد که بهطور مجازی با تجارت کالاهای آببر جابهجا میشود. قبل از سال 1993، واژۀ «آب جاسازیشده»[4] برای رساندن این مفهوم بهکار میرفت؛ اما نتوانست توجه مدیران منابع آب را به خود جلب کند [5].
بهطور کلی از زمانیکه آلن، بحث آب مجازی را مطرح کرد و تا زمانیکه مجامع علمی به آن توجه کردند، نزدیک به ده سال طول کشید [6]. نخستین گردهمایی بینالمللی درخصوص این موضوع، در دسامبر2002، در دلف هلند برگزار شد. نشستی ویژه هم در سومین اجلاس جهانی آب در کشور ژاپن در مارس2003، به موضوع آب مجازی اختصاص یافت. بهنظر هونگ و هوکسترا[5] آب مجازی، ابزاری ضروری در محاسبۀ آب واقعی استفادهشدۀ هر کشور است که معادل کل آب داخلی مورد استفاده بهعلاوۀ آب مجازی وارداتی، منهای آب مجازی صادراتی یک کشور است. به این تعریف در لغت، «آب مصرفی پایه»[6] گفته میشود [6]. آب مصرفی پایۀ هر کشور، شاخصی سودمند برای تقاضای آب بوده و معادل کل آب مجازی محاطشده در محصولات و کالاها و خدمات است.
1-2: تجارت آب مجازی: ظرفیتها و ملاحظات
تحقیقات انجامشده با کمک هونگ و هوکسترا (2002) نشان میدهد که در سالهای 1995تا۱۹۹۹ میزان میانگین سالانۀ آب مجازیِ درحال جابهجایی، با کمک تجارت محصولات کشاورزی 695میلیارد مترمکعب بوده است [1]. کل آب مورد استفاده برای تولید این محصولات در کشورهای تولیدکننده، 5400میلیارد مترمکعب بوده است. این بدین معنی است که 13درصد از کل آب مصرفی برای تولید محصولات بهصورت مجازی وارد بازار تجارت شده است [1]. تحقیق دیگری با کمک چاپاگین و هوکسترا[7] نشان میدهد که حجم آب مجازیِ درحال جابهجایی با کمک تجارت دام و فرآوردههای دامی برای دورۀ زمانی 1995تا۱۹۹۹، 245میلیارد مترمکعب بوده است [7]. اگر تجارت کالاهای کشاورزی را هم به این عدد اضافه کنیم، حجم آب مجازیِ درحال جابهجایی با کمک تجارت در این سالها، به 940میلیارد مترمکعب میرسد. با درنظرگرفتن تجارت دام و محصولات آن، میتوان گفت که درمجموع 20درصد از آب مصرفشده برای تولید محصولات کشاورزی و دامی در جابهجایی مجازی آب بین کشورها مشارکت داشته است [7].
جدول زیر، میانگین سالانۀ حجم آب مجازی درحال جابهجایی در بازۀ زمانی 1997تا۲۰۰۱ را نشان میدهد.
جدول1-3: میانگین سالانۀ حجم آب مجازی درحال جابهجایی در بازۀ زمانی 1997تا۲۰۰۱ بهتفکیک محصولات. (منبع: [2])
عنوان | حجم (میلیارد مترمکعب در سال) |
درصد |
محصولات کشاورزی | 987 | 61 |
دام و فرآوردههای دامی | 276 | 17 |
محصولات صنعتی | 362 | 22 |
مجموع | 1625 | 100 |
16درصد کلّ آب مصرفشده در جهان
واژۀ آب مجازی، آب، غذا و تجارت را به یکدیگر پیوند میدهد. این اعداد و ارقام نیز بهخوبی گواه این مطلب در مقیاس جهانی است. کشورهای واقع در مناطق خشک و نیمهخشک میتوانند با واردات کالاهای آببر، نظیر مواد غذایی، آبی را که برای تولید آن نیاز است، برای استفاده در سایر بخشها حفظ کنند. انتقال آب حقیقی در حجم زیاد و در فاصلههای طولانی برای مشکلات انتقال و هزینههای زیاد آن، تقریباً غیرممکن بهنظر میرسد. دراینحال تجارت مواد غذایی با انتقال مجازی حجم عظیمی از آب میتواند همگونسازِ پخش ناهمگون منابع آب باشد.
بخش کشاورزی، بهعنوان پرمصرفترین بخش، در حدود 74درصد از منابع آب شیرین جهان را مصرف میکند [4]. برخی از کشورهای کمآب برای تأمین بخشی از این آب، با نادیدهگرفتن ظرفیتهای طبیعی، آبهای زیرزمینی را بیش از حد پمپاژ کرده و بیش از اندازه آب دریا را نمکزدایی میکنند. نتایج نشان میدهد که تولید محصولات در چنین وضعیتی، بیش از پنج برابر گرانتر است [8]. کشورهای کمآب میتوانند با دخالتدادن تجارت آب مجازی در سیاستهای آبی، علاوهبر اینکه میزان دسترسی خود را به منابع آب جهانی افزایش میدهند، از افزایش فشار بر منابع محدود خود نیز بکاهند. واردات مواد غذایی بهمنظور استفاده از منبع تجارت آب مجازی، بخشهای اقتصادی و اجتماعی و محیطزیست هر کشور را تحتتأثیر قرار میدهد و با امنیت غذایی و فرهنگ کشور همبستگی مستقیم دارد. کشورهای کمآب میتوانند با توجه به اوضاع و ظرفیتها و نیازهای داخلی و همچنین ملاحظات امنیت غذایی خود، نقطۀ بهینهای را برای میزان واردات مواد غذایی به کشور بیابند.
سالانه به کانالی پر از آب نیاز است به عمق یک متر و عرض یک کیلومتر و طول هفت میلیون کیلومتر، یعنی 180 برابر محیط کره زمین، تا روزانه 3000 کالری انرژی را برای 1/6میلیارد نفر جمعیت کره زمین تولید کند[4]. در ارقام کوچکتر میتوان گفت بهازای تولید هر کالری، یک لیتر آب نیاز است [2]. درحالیکه کرۀ زمین تا سال 2050 با ۲تا۳میلیارد نفر افزایش جمعیت مواجه خواهد بود [4]. تأمین آب و غذای این جمعیت از هماکنون جای بحث است. بدون شک چالشهای پیشِ رو در مدیریت منابع آب با 25 سال پیش از این بسیار فرق کرده است و تا 25 سال آینده نیز وضعیت بسیار متفاوت خواهد بود [4]. پخش ناهمگون منابع آبی، تلاش کشورها برای تأمین امنیت غذایی ملتهای خود، نیاز به توسعۀ زیرساختهای آبی و کمبود منابع مالی در این زمینه، مسئلۀ آب برای تولید غذا را به مسئلهای بینالمللی تبدیل کرده است. مفهوم آب مجازی در دهۀ اخیر، بهخوبی توانسته است بحث آب برای غذا را بهگونهای شفاف و کمّی بهتصویر بکشد. ظهور بحث آب مجازی، توجه مدیران منابع آب را بهسوی شاهراههای عظیم آب مجازی جلب کرد که میتوانند به کمک مسیرهای انتقال آب حقیقی بیایند. درحالیکه توسعۀ هدفمند تجارت آب مجازی توسعۀ پایدار منابع آبی را نشانه رفته است، مشکلات اجتماعی و فرهنگی ناشی از دگرگونی ساختارها و مشکلات حکومتی و سیاسی که تأمین غذای برخی از کشورهای واردکننده را به چالش میکشد، مسئلۀ تجارت آب مجازی را به مسئلهای کلان و پیچیده تبدیل میکند. دراینخصوص بهنظر میرسد چارهای نیست مگر حل آنها در آیندهای نزدیک.
[1].Virtual Water
[2].Virtual Water
[3]. Virtual Water Trade
[4] . Water Embedded
[5]. Hung and Hoekstra
[6]. Water Footprint
[7]. Chapagain and Hoekstra
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 02:57:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |