دانلود پایان نامه : تعیین مقدار کمی پارامترهای بیوفیزیکی دو رقم میوه انار محلی با استفاده از فناوری غیرمخرب اشعه ایکس
انار (Punica granatum L.) از خانواده Punicaceae است، یکی از قدیمیترین میوههایی است که به طور وسیع در بسیاری از کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری کشت میشود (Fadavi et al., 2006). انار به دلیل کیفیت مرغوب از نظر صادرات در بین محصولات کشاورزی محصولی بی رقیب بوده و از نظر اقتصادی دارای اهمیت فراوان است. علاوه بر این انار توجه بسیاری از مصرف کنندگانی که علاقهمند به غذای مغذی با طعم عالی هستند را نیز به خود جلب کرده استPatil,) .(1976 میوه انار که بیشتر به صورت تازه یا فراوری شده (رب انار، آب انار، شربت انار و انار دانه) مصرف یا صادر میگردد بخشی از منابع اقتصادی جهان را به خود اختصاص داده است (Li et al., 2006; Seeram et al., 2005). بخش خوراکی میوه که آریل[1] نام دارد حدود 52 درصد وزن میوه را تشکیل میدهد، که شامل 78 درصد آب میوه و 22 درصد بذر میباشد. آب میوه حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد جامد محلول، قندهای احیاء، قند کل، آنتوسیانین[2]، ترکیبات فنولی[3]، اسید اسکوربیک[4] و پروتئینها میباشد (Kulkarni et al., 2004).
پژوهشهای جدید پزشکی نشان میدهد که میوه انار طیف وسیعی از ویژگیهای دارویی مانند اثرات ممانعت کنندگی از سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی و اثرات ضد تورمی، ضد ویروسی و ضد باکتری در ممانعت از تورم لثه را دارا میباشد. این اثرات سودمند مربوط به خاصیت آنتی اکسیدانی بالای انار میباشد (Martinez et al., 2006).
انار در آسیای مرکزی بومی ایران و ترکمنستان تا شمال هند میباشد و به صورت وحشی در این مناطق رشد میکند. درخت انار قابلیت سازگاری با اقلیمهای مختلف را دارا میباشد که باعث پراکنش آن در مناطق مختلف دنیا شده است. کشت و کار انار به دوران قبل تاریخ بر میگردد. شرایط آب و هوایی مدیترانهای که دارای ویژگیهایی مانند نور زیاد خورشید، زمستانهای ملایم با کمترین دمای 12- درجه سلسیوس و تابستانهای گرم و خشک بدون بارندگی در طی مراحل آخر نمو میوه است، بهترین شرایط اقلیمی برای پرورش انار میباشد (Levin, 2006). در چنین شرایطی میوه انار به بلوغ کامل میرسد.
انار علاوه بر ایران در 35 کشور دیگر جهان از جمله هندوستان، ترکیه، افغانستان، عراق، پاکستان، سمرقند، ارمنستان، گرجستان، ازبکستان، تاجیکستان، آذربایجان، ترکمنستان یوگوسلاوی سابق، مصر، تونس، لیبی، سوریه، لبنان، فلسطین، سودان، برمه، بنگلادش، موریتانی مراکش، قبرس، اسپانیا، ایتالیا، یونان، فرانسه، آلمان، چین، ژاپن، روسیه، استرالیا و آمریکا وجود دارد. در حال حاضر ایران با حدود 65000 هکتار سطح زیر کشت و بیش از 1470000 تن تولید اولین تولید کننده و صادر کنندهی انار دنیاست (شاکری، 1387). آمار دقیقی در مورد تولید انار در جهان در دسترس نیست، اما تخمین زده میشود که تولید جهانی آن در حدود 5/1 میلیون تن در سال باشد. چهار کشور برتر تولید کنندهی انار دنیا شامل ایران، هند، چین و آمریکا میباشد (جدول 1-1) (Holland et al., 2010).
در ایران کشت انار به طور وسیع در مناطق مرکزی و در شهرهای یزد، ساوه، شیراز و اصفهان انجام میشود. آثار به جا مانده و حک شده بر دیوارهای سنگی تخت جمشید و نوشتههای مورخین همه گویای این واقعیت است که انار از میوههای بومی ایران بوده است (بهزادی شهربابکی، 1377).
قسمت خوراکی میوه انار شامل مقدار قابل توجهی اسید، ویتامینها، پلیساکاریدها، پلفنولها، لیپیدها و عناصر معدنی میباشد (Melgarejo et al., 2000).
برای تولید محصول انار با کیفیت مطلوب مانند سایر میوهها ایجاد شرایط مناسب برای گیاه از لحاظ تغذیه، آبیاری، هرس و مبارزه با آفات و بیماریها در جهت افزایش فتوسنتز و جلوگیری از تضعیف گیاه به ویژه در مرحله رشد سریع میوه ضروری است .(Mengel, 2001)
جدول 1-1 سطح زیر کشت، تولید و صادرات هفت کشور برتر تولید کننده ی انار جهان
صادرات (تن) | تولید (تن) | سطح زیر کشت (هکتار) | کشور |
147000 | 1470000 | 65000 | ایران |
22000 | 500000 | 54750 | هند |
نا مشخص | 2147000 | نا مشخص | چین |
17000 | 147000 | 6070 | آمریکا |
نا مشخص | 90000 | 7600 |
ترکیه |
14700 | 37000 | 2400 | اسپانیا |
2000 | 25000 | 2600 | تونس |
Holland et al., 2010))
تمامی فعالیتهای آنتیاکسیدانی انار به حضور ترکیبات فنولی متعدد نظیر ایزومرهای پونیکلاژین[5] مشتقات الاژیکاسید[6] و آنتوسیانینهای تریگلوکوزیدها[7] و 3و5 دی گلوکوزید[8] دلفینیدین[9] سیانیدین[10] و پلارگونیدین[11] و فلاونوییدها[12] (کرسیتین[13] و کامپفرول[14]) مرتبط است که این ترکیبات به دلیل خاصیت آنها در جذب رادیکالهای آزاد و ممانعت از اکسیداسیون درون شیشهای[15] لیپیدها شناخته شدهاند (Aviram et al., 2002; Gil et al., 2000).
یکی از مشکلات مهمی که امروزه در کشور ما وجود دارد ضایعات پس از برداشت محصولات کشاورزی به ویژه میوه و سبزی و استاندارد نبودن کیفیت آنها میباشد که از ارزش صادرات و بازاریابی آنها کاسته است. علت اصلی این مشکلات به دو مورد کلی مربوط میگردد: اول شرایط رشد و نمو گیاه و دوم شرایط نگهداری پس از برداشت محصول. بنابراین لازم است عوامل موثر در طول فصل رشد طوری تنظیم گردد که کمیت وکیفیت مطلوب محصول حاصل شود. تغذیه گیاه میتواند کمیت، کیفیت و طول مدت انبارداری را تحت تاثیر قرار دهد.
ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی سالهای زیادی یک موضوع مورد علاقه برای محققین شده است. با این وجود تعریف مشخصی از کیفیت برای محصولات کشاورزی وجود ندارد به طوریکه محققین مختلف تعریفهای مختلفی از کیفیت محصولات ارائه کردهاند. با این حال فاکتورهای پایه و عمده که به طور معمول برای ویژگیهای کیفیت استفاده میشوند عبارتند از: اندازه، شکل، رنگ مزه، بافت، طعم و عاری بودن از عیب و مواد خارجی. از آنجایی که تعداد زیادی از فاکتورهای کیفیت محصولات کشاورزی به خواص بیوفیزیکی آنها مرتبط هستند، روشهای غیر مخرب برای ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی بر اساس خواص بیوفیزیکی گسترش یافتهاند (Chen and Sun, 1991).
امروزه مشتریان محصولات غذایی در هنگام خرید تاکید زیادی بر کیفیت محصولات غذایی دارند و همین امر توجه صنعت غذا را به تکنیکهایی که به صورت بلادرنگ کیفیت محصولات غذایی را کنترل کند، معطوف کرده است. ارزیابی غیر مخرب کیفیت میوه در طول برداشت، انتقال رسیدگی و فراوری میتواند به ارزش آن در بازار بیفزاید. کیفیت خوب محصول میتواند نظر مشتری را برای خرید آن جلب کند. ارزیابی کیفیت داخلی میوه معمولا با بریدن و تست کردن آن همراه است. دستگاه غیر مخربی که بتواند به صورت بلادرنگ خصوصیاتی از کیفیت میوه مانند قند اسیدیته، pH، محتوای رطوبتی و میزان آب را تخمین بزند، میتواند ارزش قابل توجهی برای صنعت غذا داشته باشد. محققان تکنیکهای متنوعی برای ارزیابی کیفیت داخلی میوه مانند پاسخ تشدید مغناطیسی، روشهای نوری، روشهای صوتی، تابش مادون قرمز و اشعه ایکس را امتحان کردهاند. بعضی از این روشها در صنعت غذا با موفقیت گسترش پیدا کردهاند. جذب اشعه یکی از خواص محصولات غذایی میباشد که میتواند به عنوان یک روش پایه برای تجزیه و تحلیل غیر مخرب کیفیت محصولات غذایی استفاده شود (Eufemio et al., 1999).
برخی از انارهای چیده شده از یک باغ ممکن است از نظر میزان درصد پوست و میزان حجم آب با یکدیگر متفاوت باشند. یعنی ممکن است برخی از انارها از لحاظ ابعاد هم شکل باشند اما دارای درصد آب متفاوتی باشند، یا به عبارت دیگر دارای پوسته کلفت و بافت اسفنجی باشند. برخی از انارها ممکن است دارای هستههای درشت یا نسبت بالای حجم هسته به گوشت باشند. وجود این انارها ممکن است بر میزان و کیفیت صادرات این محصول با ارزش تاثیر بگذارد. بنابراین با توجه به مطالب بالا اهدف این تحقیق عبارتند از:
- ارائه الگوریتم مناسب برای بخشبندی تصاویر اجزای درونی میوه انار حاصل از عکس برداری اشعه ایکس
- تعیین مقدار کمی پارامترهای بیوفیزیکی میوه انار شامل حجم آب، حجم آریل، حجم هسته، حجم پوسته و حجم کل میوه انار با استفاده از فناوری غیر مخرب عکس برداری اشعه ایکس.
- بررسی و ارزیابی روابط تخمین حجم اجزای درونی میوه انار و مقایسه آنها با یکدیگر.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 11:47:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |