دانلود پایان نامه : توسعه مدل ریاضی برای بهبود کیفیت و سلامت محصول همراه با پایداری محیط زیست و کارآمدی حمل و نقل در زنجیره تامین صنایع غذایی
با توجه به سرعت اجتناب ناپذیر بین المللی شدن تجارت و ورود اغلب کشورهای در حال توسعه به این جریان، اهمیت توجه به کارآمدی زنجیره تامین بیشتر نمایان میشود. در بازار رقابتی امروز محصول سالم و با کیفیت باید در کوتاهترین زمان ممکن در اختیار مشتری قرار بگیرد تا بنگاه اقتصادی بتواند رضایت مشتری را جهت حفظ آن و جلب مشتریهای جدید فراهم کند. یک زنجیره تامین کارآمد در هر صنعتی نقش بسزایی در موفقیت آن دارد و صنایع غذایی نیز از این قضیه مستثنی نمیباشند. در حالی که صنایع غدایی در حال حاضر درگیر مسایلی مانند امنیت غذایی، دورریز محصولات، کشاورزی و سلامت عمومی میباشد چالشهای جدیدی مانند تغییرات آب و هوایی و تجارت منصفانه ظهور یافتهاند و نگرانیهایی هم در مورد صنایع غذایی پایدار ایجاد شدهاست [11]. از طرفی صنایع غذایی با توجه به آثار مستقیم و غیر مستقیمی که در زندگی افراد میگذارد میتواند در شکوفایی اقتصاد کشورهای دنیا نقش بسزایی داشته باشد و تاثیرات مثبت بسیاری در آن ایجاد کند. از جملهی این آثار میتوان به افزایش بهرهروی نیروی انسانی و سرمایه، ایجاد بازار مصرف برای بیشتر محصولات، کاهش ضایعات، عرضه بهداشتیتر محصولات غذایی، رعایت استانداردهای مواد غذایی و صرفهجویی در وقت و هزینه اشاره کرد.
1-2 اهمیت و ضرورت تحقیق
شناخت نقاط قوت، فرصتها و نیز مشکلات وتنگناهای صنایع غذایی میتواند کشور را به چشم اندازهایی روشنتر در این صنعت و صنایع
وابسته به آن رهنما شود. فرصتها، مزایا و نقاط قوت صنایع غذایی در کشور ایران، امکانات بالقوه و ظرفیتهای وسیع و قابل توسعهای دارد به علاوه ایجاد صنایع غذایی در کشورهای در حال توسعه، نیروی کار ارزان، سرمایهبری کمتر و افزایش توان ارزی کشور از طریق صادرات محصولات غذایی موجب چند برابر شدن ارزش این صنعت می شود. طبق آمار اعلام شده از طرف وزارت صنعت و معدن جمهوری اسلامی در ایران و در سال 1390 در حدود 2948 فقره مجوز برای محصولات غذایی و آشامیدنی صادر شدهاست و 108238 میلیارد سرمایه گذاری در این صنایع صورت گرفته که سهم این رقم از کل 13.32 درصد بوده در حالی که با ایجاد 88057 شغل 18.96 درصد از کل شغلهای ایجاد شده در این زمینه بوده است که خود میتواند گواهی بر گفتههای فوق باشد. از طرفی 638222 شغل در سالهای86 تا 90 در زمینه صنایع غذایی و آشامیدنی ایجاد شده است که 17.11 در صد از سهم کل را شامل میشود و طبق پیش بینی های بعمل آمده تولید محصولات غذایی در ایران در سال پایانی برنامه چهارم افزایش چشمگیری خواهد داشت [1].
با توجه به آمار فوق وجود حمایت و پشتیبانی از توسعهی فعالیتهای صنایع غذایی به تقویت بخش عمدهای از اقتصاد کشور منجر شده و موجب ایجاد کسب و کاری امن با فرصتهای شغلی فراوان میشود که از نیازهای عمدهی یک کشور میباشد. توجه به این صنایع تاثیرات مثبت دیگری نیز دارد که افزایش تولید و امنیت غذایی، تامین نیازهای عمده معیشتی جامعه و مواد خام مورد نیاز بسیاری از صنایع، افزایش درآمد کشاورز و در نتیجه اشتغالزایی و عدم مهاجرت از روستا به شهر، جلوگیری از خروج ارز برای واردات مواد غذایی و جلوگیری از صدور مواد اولیه خام کشاورزی را میتوان به عنوان عمدهترین آنها نام برد.
اما همه اینها زمانی امکانپذیر است که یک زنجیره تامین مناسب و یکپارچه در این صنعت حاکم باشد و تمامی موارد دخیل و تاثیرگذار روی آن را در نظر بگیرد. هر صنعتی که بتواند فراتر از مرزها رفته و وارد بازارهای جهانی شود قطعا آیندهای روشن داشته و میتواند بیشترین کمک را به رشد اقتصادی یک کشور بکند. رقابت در كلاس جهانی زمانی امكانپذیر است كه بتوان در بحث زنجیره تامین سرآمد بوده و در تمامی نقاط سازمان آن را به اجرا درآورد. در فضای پیچیده و رقابتی بازارهای جهانی امروز بدون توجه به زنجیره تامین و انتخاب بهترین استراتژی ادامهی حیات صنایع عملا غیر ممکن میباشد و زنجیره تامین یک لایه، پاسخگوی نیازهای آنها نیست و جهت باقی ماندن در این بازار باید با قوانین و شرایط جدید خود را وفق داده و در صورت لزوم به دنبال ایجاد یک رویکرد جدید و یکپارچه برای زنجیره تامین خود باشند تا بهترین اجناس را در مناسبترین زمان و پایینترین قیمت ارائه دهند [12, 13]. همچنین افزایش اطلاعات، تنوع محصولات، اهمیت توسعه روابط با تامین کنندگان و مشتریان و ضرورت مدیریت فرآیند کسب و کار اهمیت وجود زنجیره تامین را دو چندان میکند.
محصولات غذایی مستقیما بر روی سلامت جامعه تاثیر میگذارند، در نتیجه باید توجه ویژهای به کیفیت این محصولات داشت. ارایه محصولات با کیفیت مناسب منوط به توجه به جریان مواد از اولین نقطه تا لحظه رسیدن به دست مشتری میباشد و تنها با داشتن یک زنجیره تامین کارآمد است که میتوان این موضوع را مدیریت کرد. در حال حاضر توجه به زنجیره تامین پایدار نیز به شدت در جوامع گوناگون مورد توجه قرار گرفته است. امروزه بیشتر کشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه به دنبال کم کردن تولید گازهای گلخانهای میباشند. برای مثال کشور چین در یازدهمین برنامه توسعه 5 ساله خود بر کاهش ده درصدی تولید گاز دی اکسید کربن به شدت تاکید کرده است [14]. یکی از دغدغههای اصلی مدیران بنگاههای اقتصادی، مدیریت و صرفه جویی هزینهها میباشد و آنها سعی میکنند با کاهش هزینه بتوانند خدمات و محصولات بهتری را به مشتریان خود ارائه دهند تا در بازار رقابت از رقیبان خود پیشی بگیرند. در صورتی که زنجیره تامین انعطافپذیری مناسبی داشته باشد در کنار حفظ کارایی و بازده میتواند به کاهش هزینهها نیز کمک کند. در نتیجه وجود یک زنجیره تامینی که بتواند تمامی شرایط را محیا کند ضروری به نظر میرسد.
1-3 اهداف تحقیق
در این تحقیق سه چالش کیفیت و سلامت محصول، کارآمدی حمل و نقل و توجه به پایداری محیط زیست به عنوان فاکتورهای اصلی یک زنجیره تامین غذایی در نظر گرفته شده است که برای مدیریت آنها یک مدل یکپارچه ارائه میشود. بهینه سازی فرآیند کیفیت و سلامت محصولات غذایی در زنجیره تامین غذایی همراه با کنترل هزینه حمل و نقل و حفظ پایداری محیط زیست اهداف پروژه می باشند. در این مدل با تعیین جریان مواد، شرایط مناسب برای حمل و نقل و جابهجایی آنها انتخاب شده و برای آنها تصمیم گرفته میشود. همچنین بهینهسازی هزینهها هدف اصلی میباشد.
1-4 ساختار تحقیق
در ادامه این تحقیق ابتدا در فصل دوم به بررسی برخی مقالات مرتبط پرداخته خواهد شد و چالشهای مطرح شده در زمینه زنجیره تامین مواد غذایی جداگانه مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در بخش سوم مدل یکپارچهای ارائه میگردد و با استفاده از مثالهای عددی متعدد در مقیاسهای متفاوت اعتبار آن سنجیده میشود. این مدل در بخش چهارم در یک مطالعه موردی مورد استفاده قرار میگیرد. در بخش پنجم نتایج بدست آمده بررسی و پیشنهادهایی جهت انجام مطالعات آتی ارائه خواهد شد.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 09:23:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |