دانلود پایان نامه : سیستم برنامه ریزی و کنترل تولید در صحن کارخانه با استفاده از همکاری عامل های هوشمند برای حصول به سفارشی سازی انبوه
پیشرفتهای اخیر در تولید منعطف و تکنولوژی اطلاعات این امکان را فراهم کرده است که سیستمهای تولیدی بتوانند با هزینه پایینتر طیف وسیعتری از محصولات یا خدمات را ارائه نمایند. بهعلاوه افزایش رقابت در سطح جهانی منجر به رویارویی صنایع با رویکرد افزایش ارزش مشتری در ارائه محصول یا خدمات شده است. بنابراین لزوم درنظر گرفتن نیازهای خاص هر کدام از مشتریان، تولیدکنندگان را به سمت دخالت دادن مشتریان در فرآیند تولید رهنمون شده است. در این میان سفارشیسازی در تولید انبوه[1] یکی از روشهای نوین تولید است که هر روز مورد توجه تولیدکنندگان بیشتری قرار میگیرد. سفارشیسازی در تولید انبوه، توانایی تولید محصول یا خدمات مختص هر مشتری بر اساس سفارش یا نیازهای شناخته شده او از طریق یک فرآیند کاملاً انعطافپذیر و یکپارچه با حفظ مزایای تولید انبوه است. سفارشیسازی در تولید انبوه یکی از فرصتهایی است که از طریق رشد و هماهنگی تکنولوژیهای تولید و تکنولوژی اطلاعات در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفته است.
واضح است فعالیتهایی که در سیستمهای سفارشیسازی در تولید انبوه انجام میشوند نیازمند همکاری گسترده، تبادل اطلاعات و تعامل در محدوده سازمان و خارج از آن است. بخشی از این تعامل در جهت برنامهریزی تخصیص وظایف به منابع و زمانبندی اجرای وظایف بر روی منابع است. مسئله برنامهریزی تخصیص وظایف به منابع و زمانبندی اجرای وظایف یکی از پیچیدهترین مسائل بهینهسازی ترکیبیاتی بهشمار میآید که در این تحقیق سعی بر آن است که گسترشی در زمینه حل این دسته مسائل حاصل گردد.
در سیستمهای سفارشیسازی در تولید انبوه، از آنجایی که هر کالای تولید شده دارای شرایط خاص خود، براساس نیاز اعلام شده مشتری خواهد بود، مسئله هماهنگی و تعامل اجزا در صحن کارخانه شکل پیچیدهتری بهخود میگیرد. برای حل مسئله برنامهریزی در چنین شرایطی اجزای سیستم برنامهریزی باید دارای ویژگیهایی همچون برقراری ارتباط با اجزای دیگر، واکنشی بودن و خودمختاری باشند. با توجه به این ویژگیها بهرهگیری از سیستمهای تکاملی چندعاملی بعنوان یکی از راهحلهای مناسب مطرح میگردد. در این روش با بهرهگیری از اجتماعی از عاملها که هر کدام دارای مجموعهای از خصوصیات و منابع میباشند میتوان راهحلهایی در محیط محاسباتی پویا بدست آورد.
1-2- نوآوریهای تحقیق
در این تحقیق با توجه به پیشینه تحقیقاتی که در زمینه حل مسئله برنامهریزی و زمانبندی کار کارگاهی منعطف صورت گرفته است، الگویی جدید و مؤثر برای مدلسازی فضای جواب مسئله مطرح میگردد. الگوی ارائه شده، دارای خصوصیات ویژهای است که از جمله مهمترین آنها میتوان به حل همزمان زیر مسئلههای برنامهریزی تخصیص وظایف به منابع و زمانبندی ترتیب اجرای وظایف، اشاره کرد. در ادامه پژوهش به معرفی الگوریتم بهینهسازی حرکت جمعی ذرات پرداخته میشود و شکل جدیدی از این الگوریتم برای حل مسائل بهینهسازی چندهدفه، معرفی میگردد که در آن انتخاب ذرات راهنما براساس چگالی ذرات در فضای اهداف صورت میگیرد، سپس الگوریتم ارائه شده با یکی از الگوریتمهای مشابه مقایسه میشود. بعد از آن، دو ایده ارائه شده، در حل مسئله زمانبندی کار کارگاهی منعطف بهکار گرفته شده و نتایج آن مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
1-3- ساختار پایاننامه
در ادامه مطالب پایاننامه، در فصل دوم مفاهیم سفارشیسازی انبوه و سطوح پیادهسازی آن ارائه خواهد شد و فاکتورهایی که منجر به پیادهسازی موفق آن میشوند از دیدگاه نویسندگان و محققین مختلف مورد بررسی قرار میگیرند و مسئله برنامهریزی و زمانبندی تولید برای حصول به سفارشیسازی در تولید انبوه به مسئله برنامهریزی و زمانبندی کارگاه تولید منعطف[2] با چند هدف، کاهش[3] مییابد. از اینجا به بعد رویكرد پژوهش به سوی حل مسئله زمانبندی چندهدفه در کار کارگاهی منعطف، خواهد بود. در فصل سوم، مفاهیم زمانبندی کارگاهی مطرح شده و با استفاده از آنها یک مدل ریاضی مناسب برای مسئله زمانبندی کار کارگاهی منعطف بدست میآید. در ادامه پایاننامه در فصل چهارم مروری کوتاه به مفهوم فرااکتشاف[4] و کاربرد آن در مسائل بهینهسازی انجام میگردد. در این فصل چند روش فرااکتشافی مهم که در بهینهسازی بهطور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند در قالب سه دسته معرفی میشوند. در فصل پنجم روشهای بهینهسازی چندهدفه با تکیه بر الگوریتم بهینهسازی حرکت جمعی ذرات[5] بعنوان یک روش تکاملی[6] چندعاملی[7] مورد مطالعه قرار میگیرد و الگوریتم جدیدی مبتنی بر چگالی هسته[8] ذرات در فضای اهداف، ارائه شده و با یکی از الگوریتمهای بهینهسازی چندهدفه مبتنی بر حرکت جمعی ذرات مقایسه میگردد. در فصل ششم، ابتدا نمایش جدیدی از فضای جستجوی مسئله زمانبندی کار کارگاهی منعطف معرفی میگردد که قابلیت حل زیرمسئلههای تخصیص عملیات به ماشینها و زمانبندی ترتیب اجرای عملیات را بطور همزمان بدست میدهد. سپس در ادامه این فصل، الگوریتم بهینهسازی که در فصل پنجم معرفی شده است برای حل مسئله زمانبندی کار کارگاهی منعطف مورد استفاده قرار گرفته و نتایج آن با روشهای دیگر مقایسه میشود. در نهایت در فصل هفتم به بحث و نتیجهگیری درباره نتایج تحقیق انجام شده در این پایاننامه پرداخته و پیشنهاداتی برای گسترش تحقیقات در این زمینه، ارائه میشود
پیشرفتهای اخیر در تولید منعطف و تكنولوژی اطلاعات، كه سیستمهای تولید را قادر به ارائه طیف وسیعتری از محصولات با هزینه پایینتر میكنند، كوتاه شدن چرخه عمر محصول، و رقابت صنعتی فزایندهای كه نیاز به استراتژیهای تولیدی كه به نیازهای یكایك مشتریان توجه میكنند منجر به ظهور سفارشیسازی در تولید انبوه گردید.
یكی از اولین افرادی كه صحبت از سفارشیسازی در تولید انبوه را مطرح كرد آلوین تافلر بود. آلوین تافلر کار خود را به عنوان یک روزنامه نگار شروع کرد ولی با انتشار اولین کتاب خود به نام “ضربه آینده” [1] در سال 1970 به شهرت بینالمللی رسید. “موج سوم” [2] ده سال بعد و “انتقال قدرت” [3] ده سال پس از آن منتشر شدند. منظور از موج سوم که در عنوان کتاب به آن اشاره شده، جامعه فوق صنعتی است که در اواخر قرن بیستم ظهور کرده و هنوز هم در حال شکلگیری است. این جامعه بعد از موج دوم، یعنی جامعه صنعتی به وجود آمد که خود ناشی از انقلاب صنعتی بود. جامعه صنعتی هم بعد از مرحله کشاورزی به وجود آمد که به عنوان موج اول شناخته شده است. هر موج جدید توسط توسعه فنآوری جدیدی ظاهر شد. بالاخره فنآوری الکترونیک موج سوم را به وجود آورد. توجه اصلی تافلر انتقال از موج دوم به موج سوم در جوامع پیشرفته است، گو اینکه البته حوزه احتمالی اصطکاک بین انسانهایی که در مراحل مختلف پیشرفت (شرایط امواج مختلف) قرار دارند و با هم همزیستی میکنند را نیز مورد بررسی قرار میدهد. به نظر تافلر، صفت مشخصه موج سوم به جای تولید انبوه، سفارشی سازی انبوه است.
وقتی به تاریخچه یا سوابق شركتهای خودروساز مطرح نگاه میكنیم، میبینیم كه آنها نیز همین راهبردها را به كار گرفتهاند. آنها در دورهای، به تولید انبوه میپرداختند بعد از آن تولید ناب باب شد و اكنون در دورهای هستیم كه تولید انبوه براساس نیاز و سلیقه مردم یا سفارشیسازی در تولید انبوه اهمیت پیدا كرده است. انجام چنین كاری یعنی تولید براساس سفارش مشتری ـ آن هم با همه مزایای تولید انبوه ـ فقط زمانی ممكن است كه ابزارهای آن فراهم باشد.
مفهوم سفارشیسازی در تولید انبوه بطور رسمی تقریباً از اواخر دهه 1980 معرفی گردید و ادامه منطقی توسعه و پیشرفت در زمینههای مختلف تولید مانند تولید منعطف و بهینهسازی شده براساس كیفیت و قیمت است. طبق تعریفی كه دیویس[1] در 1989 ارائه نمود [4]، سفارشیسازی در تولید انبوه عبارت از فراهمسازی محصولات یا سرویسهای اختصاصی برای یك مشتری از طریق چابكی بالا در فرآیند، انعطافپذیری و یكپارچگی در سیستم تولید است.
بسیاری از نویسندگان این مفهوم را بصورت باریكتر و عملیتری مورد توجه قرار دادهاند و تعریف دیگری را ارائه كردهاند. آنان معتقدند كه سفارشیسازی در تولید انبوه، استفاده از تكنولوژی اطلاعات، فرآیندهای انعطافپذیر و معماری سازمانی ویژه برای ارائه كردن طیف وسیعی از محصولات و سرویسهایی كه به نیازهای مخصوص هر كدام از مشتریان پاسخ میدهد (اغلب از طریق مجموعهای از انتخابها) با هزینهای نزدیك به تولید انبوه است [5].
در هر دو این دیدگاهها سفارشیسازی در تولید انبوه بعنوان یك ایده سیستماتیك، همه جنبههای فروش محصول، توسعه، تولید و ارائه آن و بطور كلی زنجیره كاملی از انتخاب مشتری تا تحویل محصول را در بر میگیرد.
با وجود مشكلات زیاد پیادهسازی سیستمهای تولید مبتنی بر سفارشیسازی در تولید انبوه، مشكلات زیر بهنظر اساسیتر جلوه میكنند: الف) پایین نگه داشتن قیمت محصول سفارشیسازی شده متناسب با تولید انبوه محصول استاندارد. ب) دستیابی به كیفیت بالا برای طیف وسیعی از محصولات و پ) ارتقا و تولید كالاهای سفارشی بصورت دورهای برای جلب رضایتمندی مشتری و تمایل او برای سفارش محصولات جدیدتر. بنابراین سازمانهای تولیدی برای پیادهسازی سیستمهای مبتنی بر سفارشیسازی در تولید انبوه باید توانایی انجام تغییراتی همچون موارد زیر را داشته باشند: الف) پیمانهایسازی محصولات و فرآیندها برای ایجاد قابلیت مدیریت تنوع محصولات ب) استفاده از سیستمهای نرمافزاری مبتنی بر دانش[2] و پ) استفاده از سیستمهای تولید و اتوماسیون منعطف.
بنابر موارد ذكر شده، تغییر سیستم تولیدی سازمان به سیستم مبتنی بر سفارشیسازی در تولید انبوه پیامدهای بسیاری را در توسعه محصول و چرخه تولید ایجاد خواهد نمود. این پیامدها را میتوان در قالب توانمندی در حوزههای محاسباتی[3]، ارتباطی[4] و اطلاعاتی[5] دستهبندی كرد كه موجب بروز نوآوریهایی در اتوماسیون منعطف، شبكههای كامپیوتری صنعتی و طراحی محصول بصورت الكترونیكی میشوند.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 09:13:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |