دانلود پایان نامه کارشناسی ارشد:حل مسأله زمان بندی جریان کارگاهی به روش ابتکاری با فرض عدم توقف
ای از اهمیت و ضرورت زمانبندی تولید و توالی عملیات گفته میشود و سپس با مفاهیم توالی عملیات و نمادگذاری انواع مختلف مسائل آشنا خواهیم شد.
1-1 توالی عملیات و زمانبندی
تعیین توالیکارها[1] و زمانبندی[2] به معنی تخصیص منابع محدود به فعالیتهایی است که به آن منابع نیاز دارند. از اینرو می توان آن را نوعی فرایند تصمیمگیری دانست که با هدف بهینهسازی یک و یا چند هدف انجام میگیرد. این امر نقش بسیار مهمی در کاهش
هزینهها، افزایش بهرهوری، افزایش رضایت مشتری و به طور کلی افزایش سودآوری شرکت خواهد داشت.
آغاز علم زمانبندی را بدون شک باید در تلاشهای هنری گانت[3] در دو دهه ابتدایی قرن بیستم جستجو کرد. اما شروع تحقیقات جدی و گسترده در این زمینه و مرتبط ساختن آن با تحقیق در عملیات به اوایل دهه 1950 بر میگردد. اولین الگوریتم زمانبندی که به صورت مستقیم مسائل زمانبندی را به تحقیق در عملیات مرتبط ساخت، در سال 1954 توسط جانسون [1] ارائه شد و تقریبا برای اولین بار جواب بهینه یک مسأله زمانبندی بوسیله آن بدست آمد. پس از آن مسائل متعددی در زمینه توالی عملیات معرفی و الگوریتمهای متنوعی برای حل آنها توسعه داده شد.
در مسأله زمانبندی موجود در سیستمهای صنعتی (خدماتی)، با یک سری از منابع، عمدتا ماشینها و یک تعداد کار که باید بر روی (از) این ماشینها (خدمت دهندهها) پردازش شوند (خدمت بگیرند) و یک سری از محدودیتها سروکار داریم که با توجه به آنها در صدد بهینه کردن یک یا چند تابع هدف هستیم.
شاخهای از علم توالی عملیات به نام زمانبندی جریانکارگاهی[4] نامیده می شود. زمانبندی جریانکارگاهی یکی از مدلهای سنتی زمانبندی و توالی عملیات است که طیف وسیعی از مسائل عملی زمانبندی را در خود جای میدهد. در مدل جریانکارگاهی تعدادی کار و ماشین وجود دارد که این کارها هر یک با مسیر یکسان باید بر روی تمام ماشینها پردازش شوند. در این مدل، عملیات هر کار به ترتیب بر روی ماشین اول، ماشین دوم و تا ماشین آخر انجام میگردد و همچنین هر ماشین فقط یک کار را در هر زمان انجام میدهد و هدف انجام تمامی کارها با کمترین هزینه میباشد. در واقع در مدل جریانکارگاهی جریان پیوستهای از کارها وجود دارد که بایستی توسط چند ماشین پردازش شوند و به همین دلیل به نام جریانکارگاهی نامیده میشود.
[1] Sequencing
[2] Scheduling
[3] Gant
[4] Flowshop
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 03:31:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |