پایان نامه ارشد:طراحی وساخت سنسور نوری برای اندازه گیری همزمان سرب و جیوه بر پایه تثبیت گالوسیانین بر غشای تری استات سلولز به وسیله روشهای کمومتریکس
1-1- كمومتریكس
گستره وسیعی از روشهای آمار و ریاضی جهت توصیف و تفسیر نتایج آزمایشهای مختلف ارائه و بررسی شدهاند. بررسیها و مطالعات انجام شده در این زمینه منجر به پیدایش زیر شاخههایی از قبیل بیومتری[2]، سایكومتری[3]، اكونومتری[4]، آمار دارویی[5] و غیره شده
است. با رشد و تكامل سریع دستگاههای مورد استفاده در شیمی، در هر آزمایش حجم وسیعی از اطلاعات تولید میشود. این حجم زیاد دادهها، احتیاج به روشهایی جهت كاهش دادهها، نمایش واضحتر و استخراج اطلاعات مفیدتر را افزایش میدهد.
بدین ترتیب همراه با توسعه و پیشرفت شیمی تجزیه دستگاهی، علوم كامپیوتر و تكنولوژی و به عنوان ابزارهای كمكی جهت تسهیل به كار گرفته شدند. به كارگیری ریاضی، آمار پیشرفته و كامپیوتر در شیمی منجر به پیدایش شاخهای جدید به نام كمومتریكس گردید.
علم جوان و جدید كمومتریكس در دهههای اخیر رشد چشمگیری داشته است. این پیشرفت قابل ملاحظه به توسعه ابزارهای هوشمند و خودكار شدن آزمایشگاهها و استفاده از كامپیوترهای قدرتمند بر میگردد. در دهه هفتاد میلادی بسیاری از گروههای تحقیقاتی شیمی تجزیه از روشهای آماری و ریاضی در آنالیزهای خود استفاده كردند. امروزه كمومتریكس به ابزاری مناسب برای آنالیز كمی در همه زمینههای شیمی و به خصوص تجزیه تبدیل شده است و كمتر آنالیستی هست كه به استفاده از روشهای ریاضی و آماری در كارهای روزمره خود نیاز پیدا نكند [5-1].
ریشه كمومتریكس به سال 1969 بر میگردد وقتی كه جورز،[6] كوالسكی[7] و آیزنهاور[8] مقالاتی را در زمینه
استفاده از ماشینهای هوشمند خطی برای دستهبندی طیفهای جرمی با قدرت تفكیك كم[9] در مجله Analytical Chemistry به چاپ رساندند. این مقالات سرآغاز یك ایده و راه جدید شد یعنی تبدیل كردن مقادیر زیادی از دادههای تجزیهای به اطلاعات مفید و با معنی.
سوانته و والد[10] یك دانشمند سوئدی جوان برای نخستین بار در اوایل دهه هفتاد میلادی نام كمومتریكس را برگزید. همكاری وی با كوالسكی كه درصد یافتن روشهای برای درك الگو[11] در شیمی بود منجر به تشكیل انجمن بینالمللی كمومتریكس (ICS) در سال 1974 شد. تعریفهای متعددی در متون شیمی برای كمومتریكس ارائه شده است. كمومتریكس علمی مربوط به شیمی است كه در آن از ریاضیات و آمار برای طراحی با انتخاب روشهای آزمایشگاهی بهینه[12]، فراهم كردن حداكثر اطلاعات مفید با آنالیز دادهها و به دست آوردن آگاهی از سیستمهای شیمیایی استفاده میشود [7-5].
ICS چنین تعریفی برای این واژه ارائه داده است: كمومتریكس عبارت است از روشهای ریاضیاتی (جبر خطی)، آماری، گرافیگی یا سمبولیك كه به افزایش اطلاعات شیمیایی از سیستم كمك میكند.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/25 ساعت 11:40:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |