پایان نامه دکتری دامپزشکی: شناسایی اینتگرونهای کلاس 1 و 2 در جدایههای اشریشیاکلای طیور گوشتی استان فارس
کشف آنتی بیوتیک ها در اواخر دههی 1920 و آغاز استفاده از آنها در درمان و جلوگیری از عفونت در دههی1940 بدون شک یکی از پیشرفتهای بزرگ پزشکی در 100 سال گذشته است (دیویس، 2007، دیویس و دیویس، 2010). از آن زمان تا کنون آنتیبیوتیکها به طور گستردهای در درمان بیماریهای عفونی انسانها و حیوانات استفاده شدهاند. آنتیبیوتیکها در صنعت طیور به منظور افزایش رشد، درمان، پیشگیری و کوکسیدیواستات استفاده میشوند (گوآرداباسی و همکاران، 2008). استفاده گسترده از آنتیبیوتیکها در انسان و حیوانات سبب ایجاد نگرانیهایی در مورد توسعهی باکتری های مقاوم و نیز باکتریهای دارای مقاومت چندگانه که یک خطر بالقوه برای جوامع انسانی و حیوانات هستند، شده است، چرا که مقاومت میتواند سبب شکست در درمان شود (اریال، 2001).
بر طبق تخمین مرکز” کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC) در ایالات متحده آمریکا سالانه در حدود 147000 نفر در کشور آمریکا به علت مقاومت عوامل بیماری زا نسبت به آنتی بیوتیک ها جان خود را از دست می دهند. همچنین تخمین زده می شود که استفاده غیر درمانی از آنتی بیوتیک ها در چارپایان اهلی 80% از کل آنتی بیوتیک های استفاده شده در ایالات متحده را شامل می شود.
صنعت طیور دومین صنعت کشور ما محسوب میشود. با این حال به علت نبود سیستم نظارتی دقیق، آنتیبیوتیکها به شکلی خودسرانه و غیر معقول درطیور صنعتی مصرف میشوند. مشکل مهمی که استفاده غیر اصولی از آنتیبیوتیکها ایجاد میکند، بقایای این داروها در محصولات دامی، خصوصا گوشت ماکیان و تخم مرغ میباشد که علاوه بر انتقال به انسان و افزایش فشار بر کبد وکلیهها برای دفع دارو، سبب ایجاد مقاومت در میکروارگانیسمهای انسانی در اثر مواجهه آنها با این بقایای آنتیبیوتیکی میشود.
با ظهور باکتریهای مقاوم به چندین آنتی بیوتیک درمان عفونتها در سرتاسر جهان به خطر افتاده است. گرچه به صورت کلاسیک مقاومت را به جهش های کروموزومی نسبت می دهند. اما مقاومت غالبا در ارتباط با قطعات خارج کروموزومی است که از سایر باکتریهای موجود در محیط کسب می شود که اینها شامل انواع مختلفی ازقطعات DNA متحرک، مثل پلاسمیدها، ترانسپوزونها و اینتگرونها هستند. به محض اینکه باکتریهای دارای مقاومت مستقر شدند، دوام آورده و در سرتاسر جهان پخش می شوند و سبب شکست بالینی در درمان عفونتها و ایجاد بحرانهای بهداشت عمومی میشوند (الکسون و لوی، 2007). اینتگرونها قطعات ژنتیکی باکتریایی هستند که می توانند سبب افزایش جذب و بیان ژن ها (عموما ژنهای مقاومت) در داخل کاستهای ژنی خود شوند (استوکس و هال، 1989). اینتگرونها عموما بر اساس توالی پروتئین اینتگراز که عملکرد نوترکیبی را به آنها میدهد، طبقه بندی می شوند. بر اساس این توالی اینتگرونهای مقاومت (RIs ) به 5 دسته طبقه بندی شده اند ، که از میان آنها بیشترین حجم مطالعات بر روی کلاس 1 و2 و3 انجام شده است. بیش از 130 کاست ژنی مختلف شناسایی شده است که سبب ایجاد مقاومت به (تقریبا) تمام آنتی بیوتیک ها می شوند (مازل، 2006). کاست های ژنی که تا امروز در اینتگرونها شناسایی شده اند معمولا فاکتورهای مقاومت آنتی بیوتیکی را رمزگردانی می کنند. بنابراین به این اینتگرونها، اینتگرونهای مقاومت (RIs [1]) یا اینتگرونهای مقاومت چندگانه دارویی (MRIs [2])گویند (استالدر و همکاران، 2012). ژنهای مقاومت به هم پیوسته بر روی اینتگرونها (که قطعات ژنتیکی متحرک هستند) مقاومت های دارویی چندگانه را رمزگردانی می کنند و در انتقال مقاومت های دارویی چندگانه بین باکتری ها دخیل هستند (لوراستین هال و همکاران، 2003).
مواجهه با باکتریهای دارای مقاومت چندگانه از طریق زنجیره ی غذایی خطر بالقوه ای برای سلامت انسان از طریق عفونتهای منتقل شونده از راه غذا در نظر گرفته شده است. مسبب آن پاتوژنهای مقاوم یا انتقال افقی اینتگرونها از باکتریهای موجود در حیوانات تولید کننده غذا [3] مثل طیور به پاتوژنهای انسانی میباشد (باکس و همکاران، 2005). اینتگرونها در سرتاسر جهان در ارتباط با باکتری های گرم منفی توصیف شده اند و شاخصی برای مقاومت آنتی بیوتیکی هستند (باهو و همکاران، 2010).
کلاس یک اینتگرونها به علت پخش وسیع در میان باکتریهای گرم منفی وبالاترین میزان گزارشات در انسان و حیوانات به طور گستردهای مورد مطالعه قرار گرفته اند. این کلاس شایعترین اینتگرون در جدایههای کلینیکی است وسبب شده برخی نویسندگان آنها را اینتگرونهای بالینی[4] نامگذاری کنند (گیلینگز و همکاران، 2008). کلاس 2 اینتگرونهای متحرک ، دومین گروه فراوان اینتگرونها هستند . در اغلب اینتگرونهای کلاس 2 ژن intI2 بوسیله ی یک کدون پایان منقطع میشود که منجر به تولید یک پروتئین ناقص و غیر عملکردی میشود که باعث ایجاد یک ترتیب پایدار در کاستهای ژنی میشود که اساسا شامل ژن مقاومت به تری متوپریم dfrA1 ،ژن مقاومت به استرپتو تریسین sat2 ، ژن مقاومت به استرپتومیسین و اسپکتینومیسین aadA1 و ژن با عملکرد نامشخص orfX هستند (هانسون و همکاران، 2002). فشار آنتی بیوتیکی احتمالا نقش مهمی درانتخاب وپخش اینتگرونهای متحرک در باکتریها ایفا کرده است. بیش از 130 کاست ژنی که سبب مقاومت آنتیبیوتیکی میشوند و بیش از 60 کاست ژنی با عملکرد نا شناخته در رابطه با اینتگرونهای متحرک شناسایی شده اند (پارتریج و همکاران، 2009). ژنهایی که درون این کاست های ژنی جاسازی شده اند شامل ژنهای مقاومت به تقریبا تمام خانوادههای آنتی بیوتیکی، شامل: بتا-لاکتام ها، آمینوگلیکوزیدها، تریمتوپریم، کلرآمفنیکل، فسفومیسین، ماکرولیدها، لینکوزآمیدها، ریفامپیسین و کوئینولونها هستند. علاوه بر آن کاستهای ژنیqac که فاکتورهای مقاومت به مواد ضد عفونی کننده از خانواده ترکیبات چهار تایی آمونیوم را رمزگردانی میکنند در اینتگرونهای متحرک یافت شده اند. مطالعات نشان داده اند که اینتگرونهای متحرک (MIs ) در جوامع باکتریایی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در کلینیکها یا کشاورزی یا محیط در معرض فشار آنتیبیوتیکی قرار گرفته اند، شیوع بیشتری داشته است (استادر و همکاران، 2012).
از آن جهت که تا کنون پژوهشی در جهت شناسایی اینتگرونها در باکتریهای جدا شده از طیور گوشتی استان فارس انجام نشده و نقش آنها در ایجاد مقاومتهای چندگانه در ماکیان استان بررسی نشده است و همچنین با توجه به نقش بسیار مهم اینتگرونها در شیوع مقاومت های آنتی بیوتیكی چندگانه در بین پاتوژنهای حیوانی و همچنین انسانی و انتقال باکتریهای طیور از طریق زنجیرهی غذایی به انسانها و نیز خطر انتقال فاکتورهای مقاومت از باکتریهای ماکیان به سایر باکتریهای موجود در محیط و باکتریهای فلور حیوانات و انسانها، به نظر میرسد نتایج این پایان نامه در خصوص تعیین حضور و فراوانی اینتگرونها در جدایههای اشریشیاکولی طیور گوشتی منطقه منجر به كسب اطلاعات مفیدی در زمینه مكانیسمهای انتقال مقاومت آنتیبیوتیكی و ایجاد باکتریهای دارای مقاومت چندگانه در باکتریهای ماکیان خواهد شد.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 03:06:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |