تعیین ارزش غذایی چین های مختلف یونجه با روش های مختلف مانند روش های کیسه های نایلونی (nylon bag) و روش آزمون گاز (gas test)- قسمت ۱۶

Palatability-1
Gill & Romney -2
ویلارد۱ در سال ۱۹۴۸ تاثیر ترکیبات شیمیایی علوفه را روی خوشخوراکی بررسی نمود. یافته های او حاکی از آن است که یونجه با ترکیب شیمیایی خوب دارای افزایش وزن بیشتری در گوساله های مورد مطالعه بود و در نتیجه دارای خوشخوراکی بیشتری بودند.
جدول ۳-۸: میزان خوشخوراکی چین های مختلف یونجه بر اساس STIR (گرم ماده خشک مصرفی بر دقیقه)
چین یونجه STIR
یونجه چین سوم a ۵۷/۸
یونجه چین دوم ab ۱۳/۸
یونجه چین اول b ۶۳/۷
SEM 2568/0
ادریبیب و همکاران۲ (۱۹۸۲) گزارش نمودند که تعدادی از عوامل مانند ترکیب شیمیایی علوفه و همچنین مواد خوراکی مکمل (که همراه علوفه به جیره افزوده می شوند) روی خوشخوراکی علوفه تاثیر دارند.
خوشخوراکی می تواند جذب مواد خوراکی و نیز ارزش غذایی آن ها را تحت تاثیر قرار دهد، در نتیجه یونجه چین دوم و سوم قابلیت هضم و ارزش غذایی بیشتری نسبت به چین های دیگر می تواند داشته باشد.
Willard-1
Aderibigbe et al -2
نتیجه گیری کلی:
یونجه در چین های مختلف برداشت دارای ترکیبات شیمیایی متفاوت بود که سبب تغییر پارامترهای تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام و هم چنین باعث تنوع خصوصیات تولید گاز و خوشخوراکی گردید که بایستی در تنظیم جیره های غذایی به این امر توجه نمود.
پیشنهادات:

  1. تحقیقات بیشتر در مورد شناسایی ارزش تغذیه ای علوفه یونجه مناطق مختلف کشور
  2. بررسی ارزش غذایی علوفه در مراحل مختلف رشد فیزیولوژیکی و نیز تاثیر چین های مختلف علوفه یونجه
  3. تعیین ارزش غذایی مواد خوراکی جهت تعیین بهترین زمان برداشت مواد خوراکی علوفه ای.

۱٫ امانلو، ح؛ میرزایی الموتی، ح و نیکخواه، ع. ۱۳۸۵٫ قابلیت هضم و فراسنجه های تجزیه پذیری مواد مغذی برخی از کنجاله های تخم پنبه تولید شده در ایران. مجله علوم کشاورزی ایران، جلد۳۷، شماره۲٫
منابع

  1. اقبال سعید، ش؛ قربانی، ا و مهمان نواز، ی. ۱۳۸۶٫ کاربرد آمار زیستی در علوم دامی. (ترجمه). انتشارات عمیدی.
  2. باشتنی، م. ۱۳۸۳٫ اثر مکمل چربی با منابع مختلف کربوهیدرات غیرفیبری بر عملکرد شیردهی گاوها و بزهای شیرده. دانشگاه فردوسی مشهد. رساله دکترای تخصصی رشته تغذیه نشخوارکنندگان.
  3. بیات، ع؛ ولی زاده، ر؛ ناصریان، ع و دانش مسگران، م.۱۳۸۵٫تاثیر اندازه ذرات یونجه و دانه جو بر فعالیت جویدن، pH شکمبه و تولید و ترکیب شیر گاوهای شیرده هلشتاین.مجله علوم و صنایع کشاورزی،جلد۲۰،شماره۶٫
  4. ترک نژاد، ا.۱۳۷۸٫ بررسی پتانسیل اکولوژیکی یونجه های یکساله ایران. دانشگاه تربیت مدرس. رساله دکترای تخصصی رشته زراعت.
  5. تقی زاده، ا.۱۳۷۵٫ تعیین قابلیت هضم و خصوصیات تجزیه پذیری بعضی مواد خوراکی به روش in vivo و in vitro و in situ . دانشگاه تهران. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی.
  6. تقی زاده، ا؛ نیکخواه، ع و فضائلی، ح.۱۳۷۸٫ تعیین گوارش پذیری و ویژگی های تجزیه پذیری مواد خوراکی به روش in situ، in vivo و in vitro. مجله دانش کشاورزی، جلد۹، شماره۳٫
  7. تقی زاده، ا؛ شجاع، ج؛ مقدم، غ؛ جانمحمدی، ح و یاسان، پ.۱۳۸۰٫ تعیین تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام برخی از مواد غذایی خشبی و متراکم به روش in situ در گوسفند. مجله دانش کشاورزی، جلد۱۱، شماره۳٫
  8. تقی زاده، ا؛ دانش مسگران، م؛ ولیزاده، ر و افتخارشاهرودی، ف.۱۳۸۲٫ بررسی مدل هضمی شکمبه ای ماده خشک و پروتئین خام برخی مواد خوراکی با بهره گرفتن از روش کیسه های نایلونی متحرک. مجله دانش کشاورزی، جلد ۱۳، شماره ۱٫
  9. تقی زاده، ا و فرهومند، پ. ۱۳۸۶٫ تغذیه علمی گاو شیری. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه ارومیه.
  10. چاشنی دل، ی.۱۳۷۳٫ مطالعه ضرایب هضمی in vivo و in vitro و خصوصیات تجزیه پذیری مواد خوراکی در شکمبه به روش کیسه های نایلونی (in situ). دانشگاه تربیت مدرس. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی.
  11. حسین خانی، ع.۱۳۷۷٫ بررسی قابلیت هضم بعضی از مواد خوراکی به روش های in vivo و in vitro و خصوصیات تجزیه پذیری به روش in situ . دانشگاه تهران. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی.
  12. خانجانی، م و کلافچی، م.۱۳۸۲٫ شناسایی مقدماتی آفات مزارع یونجه بذری و مطالعات چرخه زیستی گونه های غالب خسارت زا در همدان. مجله دانش کشاورزی، جلد ۱۳، شماره ۲٫
  13. دانش مسگران، م و وکیلی، ع.۱۳۸۵٫ تخمین نسبت ناپدید شدن شکمبه ای پروتئین برخی از اقلام خوراکی با روش کیسه های نایلونی متحرک و روش آنزیمی. مجله علوم و صنایع کشاورزی، جلد۲۰، شماره۵٫
  14. دانشورکاخکی، م؛ دهقانیان، س؛ هاتف، ح و سروری، ع. ۱۳۸۵٫ تحلیلی از اثرات متقابل صنعت و کشاورزی ایران. مجله علوم و صنایع کشاورزی، جلد۲۰، شماره۴٫
  15. دهقانیان، س و نصیری مقدم، ح.۱۳۸۴٫ تغذیه دام (ترجمه). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.
  16. شورنگ، پ.۱۳۷۹٫ تعیین ارزش غذایی بعضی از مواد خوراکی با بهره گرفتن از روش های حیوانی (in vivo)، آزمایشگاهی (in vitro)، کیسه نایلونی (in situ) و شکمبه آزمایشگاهی (in situ – in vitro). دانشگاه تهران. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی.
  17. شهبازیان، ن. ۱۳۸۳٫ گیاهان علوفه ای تیره بقولات. انتشارات کارنو.
  18. صوفی سیاوش، ر و جان محمدی، ح.۱۳۸۳٫ تغذیه دام (ترجمه). انتشارات آییژ. تبریز.
  19. طباطبایی، م.۱۳۸۲٫ جنبه های فیزیولوژی تغذیه نشخوارکنندگان (ترجمه). انتشارات دانشگاه بوعلی سینا.
  20. عبدی قزلجه، ع ؛ شجاع، ج؛ دانش مسگران، م و جان محمدی، ح.۱۳۸۴٫ مصرف اختیاری و قابلیت هضم گاودانه و یونجه با روش های حیوان زنده و آزمایشگاهی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. سال دوازدهم. ویژه نامه علوم دامی.
  21. عزیزی، ع.۱۳۷۵٫ ترکیبات شیمیایی و انرژی خام منابع خوراکی دام و طیور استان کردستان. دانشگاه تهران. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی.
  22. علی جو، ی؛ ولی زاده، ر؛ ناصریان، ع؛ افتخاری شاهرودی، ف؛ طهمورث پور، م و عاقل، ح.۱۳۸۵٫ تاثیر کاهش اندازه قطعات یونجه خشک بر میزان فیبر موثر فیزیکی و اثر آن بر عملکرد گاوهای هلشتاین در اوایل شیردهی. مجله علوم و صنایع کشاورزی، جلد۲۰، شماره۵٫
  23. فضائلی، ح.۱۳۷۱٫ تعیین ترکیبات شیمیایی و انرژی خام منابع خوراک دام استان گیلان. دانشگاه تربیت مدرس. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی.
  24. فلسفیان، آ؛ زیبایی، م و بخشوده، م. ۱۳۸۵٫ برآورد تقاضای گوشت در ایران با در نظر گرفتن تفکیک پذیری: کاربرد سیستم تقاضای تفاضلی معمولی تعمیم یافته. مجله علوم و صنایع کشاورزی، جلد ۲۰، شماره ۴٫
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.