پایان نامه ارشد:مدلسازی عوامل موثر بر تخمیر سرکه خارک تحت تیمار آغازگر استیکی غالب در آن
سرکه فرآوردهای است که از مواد مختلف قندی و نشاستهای از طریق تخمیر الکلی و استیکی تهیه میشود. سرکه میتواند از مواد خام مختلف و با روشهای متفاوت تولید گردد. در گذشته از سرکه بهعنوان نگهدارنده استفاده میشد بهطوری که یا بهصورت طبیعی در ماده غذایی تولید میگردید و یا به آن اضافه میشد تا از رشد میکروبی نامطلوب در ماده غذایی جلوگیری کرده و ویژگیهای حسی آن را حفظ نماید (دی اوری و همکاران، 2002). استیک اسید یک طعمدهنده و ترکیب ضدمیکروبی در سرکه میباشد. همچنین مطالعاتی در زمینه اهمیت اسید استیک بهعنوان یک افزودنی غذایی جهت کمک به فرآیندهای غذایی بهمنظور از بین بردن آلودگی قبل از توزیع و مصرف انجام گرفته است (مارشال و همکاران، 2000).
فرآیندهای مورد استفاده برای تولید سرکه، شامل فرآیند اورلئانز[1] (بهعنوان فرآیند آهسته شناخته میشود)، فرآیند سریع (به نام فرآیند ژنراتور نیز شناخته میشود) و فرآیند کشت غرقابی[2] میباشد. فرآیندهای سریع و غرقابی توسعه یافتهاند و جهت تولید صنعتی و تجاری سرکه مورد استفاده میباشند.
تولید اسید استیک طی چهار مرحله انجام میشود: تبدیل نشاسته به ساکارز توسط آنزیم آمیلاز، تبدیل بیهوازی ساکارز به اتانول از طریق تخمیر الکلی توسط مخمر، تبدیل اتانول به استالدهید هیدراته و دهیدروژناسیون توسط آلدهید دهیدروژناز و تولید اسید استیک. دو مرحله آخر بهصورت هوازی وتوسط باکتریهای اسید استیکی انجام میگیرد (تان، 2003). باکتریهای اسید استیکی که بهعنوان باکتری سرکه نیز شناخته میشوند، از باکتریهای هوازی مطلق هستند که دارای قابلیت اکسیداسیون الکل به اسید استیک میباشند. باکتریهای اسید استیکی به خانواده Acetobacteriacea و جنس Acetobacter تعلق دارند و برای تولید صنعتی سرکه مناسب میباشند. باکتریهای اسید استیکی به دلیل مقاومت بالا در برابر اسید و همچنین تنوع سوبسترای مصرفی جهت تولید انرژی، در طبیعت دیده میشوند. این
باکتریها تاکنون از منابع مختلفی از جمله نوشیدنیهای الکلی، سرکه، میوهها، گلها، عسل، خاک و آب جداسازی شدهاند. جداسازی باکتریهای اسید استیکی با توان بالای تولید اسید و مقاوم در برابر اسید توسط محققین مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. با این وجود به دلیل دانش کمتر در زمینه فیلوژنتیکی باکتریهای اسید استیکی همچنان نیاز به جداسازی و شناسایی این گروه باکتریایی احساس میشود (برگی، 1957). امروزه از آنالیز ناحیه S rDNA16 در ژن باکتری به منظور شناخت روابط فیلوژنتیکی میان باکتریهای اسید استیکی و شناسایی آنها در محصولات مختلف بهطور گسترده استفاده میگردد. بنابراین تکثیر این ناحیه در باکتریهای اسید استیکی توسط واکنشهای زنجیرهای پلیمراز (PCR)[3]، بهعنوان روش شناسایی سریع و دقیق، مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این پژوهش در مرحله اول جداسازی و شناسایی باکتریهای اسید استیکی موجود در سرکه خرما و در مرحله دوم استفاده از جدایههای شناسایی شده جهت تولید سرکه خارک خرما و مدلسازی عوامل موثر بر تخمیر این فرآورده میباشد.
1-1- فرآیند تخمیر
تخمیر یک فرآیند متابولیک میباشد که در سلول بهعنوان یک مسیر برای تولید انرژی به شمار میآید و طی آن مولکولی چون گلوگز در شرایط بیهوازی شکسته میشود. در بیشتر سلولها این عمل در بخش حاوی مایع سیتوپلاسمی صورت میگیرد. علم مطالعه فرآیندهای تخمیری را زیمولوژی[4] مینامند. از سالها پیش، فرآیند تخمیر جهت تولید مواد غذایی و نوشیدنیها مورد استفاده قرار گرفته است. بهعنوان مثال، در محصولاتی مانند ترشیها، خیار شور، کیمچی، ماست، سرکه و نوشیدنیهای نخمیری فرآیند تخمیر جهت تولید اسید استیک و اسید لاکتیک استفاده میشود. همچنین اسید موجود در این محصولات منجر به حفظ محصول در مدت زمان طولانیتری میشود. فرآیند تخمیر صنعتی توسط میکروارگانیسمهای مناسب و در شرایط تعریفشده مانند غلظت مشخصی از مواد مغذی انجام میگیرد. محصولات تولیدی حاصل از تخمیر متنوع میباشد: الکل، گلیسرول و دیاکسید کربن از تخمیر قندهای مختلف توسط مخمرها ؛ بوتیل الکل، استون، لاکتیک اسید، مونوسدیم گلوتامات و اسید استیک توسط انواع مختلفی از باکتریها و مقدار اندکی آنتیبیوتیک، ویتامین 12B و ریبوفلاوین (ویتامین 2B) از تخمیر قارچها تولید میشود (لیو و همکاران، 2004).
1-1-1- مخمرها
تخمیر الکلی یا بهصورت طبیعی و یا کشت خالص انجام میگیرد. در تخمیر طبیعی، مخمرهای موجود در ماده اولیه فرآیند تخمیر را پیش میبرند. در تخمیر بهصورت کشت خالص، نژادهای مشخصی از مخمر که معمولاSaccharomyces cerevisiae میباشد، انتخاب شده و با جمعیتی حدود cfu/ml107-106 به محصول تلقیح میگردد. بهطور کلی، تخمیر کشت خالص فرآیند تخمیر سریعتر و قابل پیشبینیتری محسوب میشود. تخمیر طبیعی متابولیتهای نهایی بیشتری تولید میکند و به دلیل حضور محدوده وسیعتری از مخمرها، این نوع تخمیر جهت تولید نوشیدنیهای الکلی مورد توجه میباشد (بوردیکون و همکاران، 2012).
در طول تخمیر الکلی، مخمرها میکروارگانیسمهای غالب را تشکیل میدهند. ترکیب محیط تخمیر، خصوصا محتوای اسیدها و قندها، و pH محیط برای رشد مخمرها و تولید اتانول مناسب میباشد اما از رشد و تکثیر باکتریها و قارچها جلوگیری میکند. در تخمیر طبیعی، الگوی مشخصی برای رشد مخمرها وجود دارد که در جدول 1-1 ارائه شده است. فرآیند تخمیر با رشد مخمرهای مختلفی شامل Kloeckera ، Hanseniaspora ، Candida ، Metschnikowia و ساکارومایسز سرویزیه آغاز میگردد. در برخی موارد رشد Pichia و Kluyveromyces نیز دیده میشود. رشد مخمرها به جز جنس ساکارومایسز، در مدت 4-2 روز اول تخمیر وجود خواهد داشت و پس از آن مخمرها از بین میروند. با این وجود در مرحله رشد به جمعیتی در حدود cfu/ml107-106 افزایش مییابند. علت مرگ سلولهای مخمر عدم توانایی تحمل غلظتهای بالای اتانول میباشد که بخش عمده آن توسط ساکارومایسر سرویزیه تولید میگردد. تحقیقاتی که در طول سالها و در کشورهای مختلف انجام گرفته، نشان داده است که ساکارومایسز سرویزیه مخمر غالب در بیشتر تخمیرهای الکلی میباشد. بنابراین بهعنوان مخمر اصلی و آغازگر صنعتی در تخمیر الکلی شناخته میشود. گفته میشود که تلقیح مخمر ساکارومایسز سرویزیه جهت انجام تخمیر نسبت به تخمیر طبیعی مناسبتر میباشد. با این وجود، مخمرهای تلقیح شده باید با مخمرهای طبیعی رقابت کنند اما به نظر نمیرسد که این مخمرها قادر به غلبه بر مخمرهای طبیعی و تشکیل مخمرهای غالب باشند (فلیت، 1998).
[1] Orleans Process
[2] Submerged culture process
[3] Polymerase Chain Reaction
[4] Zymogoly
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 10:42:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |