دانلود پایان نامه ارشد : ارزیابی GIS مبنای آسیبپذیری مساكن شهری در برابر زلزله
در طی قرن بیستم بیش از 1100 زلزلهی مخرب در نقاط مختلف كره زمین روی داده كه در اثر آن بیش از 1500000 نفر جان خود را از دست دادهاند كه 90 درصد آنها عمدتاً ناشی از ریزش ساختمانهایی بوده كه از اصول مهندسی و ایمنی كافی برخوردار نبودند (لانتادا[1]، 2008). ایران به عنوان کشوری زلزلهخیز، طی دهههای گذشته آسیبهای اجتماعی و اقتصادی فراوانی از زلزلههای متعدد متحمل شده است. این در شرایطی است كه شهرهای كشور ما در برابر زمینلرزه پنج و نیم و شش ریشتر به طور جدی آسیبپذیرند (عکاشه، 1378).
اگر جلوگیری از وقوع زلزله امکانپذیر نیست، ولی کاهشهای آسیبهای ناشی از آن امکانپذیر است. چیزی که بیش از همه اهمیت دارد، نجات دادن جان انسانها در برابر این رخداد طبیعی است .رشد شهری باعث تسهیلات زیادی میشود ولی در عین حال عوامل بحرانزا هم بیشتر شده و تسهیلات محیطی تبدیل به ضرر میشود (ناکابایاشی[2]، 1994). ضرورت کاهش آسیبهای اجتماعی (تعداد تلفات و مجروحین)، اقتصادی (هزینههای بازسازی، از کار افتادن اقتصاد شهر) و کالبدی (تخریب ساختمانها) ناشی از زلزله بر کسی پوشیده نیست. علاوه بر این تخریب بافت، تأخیر در تخلیه جمعیت ساکن، مسدود شدن شبکههای ارتباطی، افزایش خسارات و زنده به گور شدن هزاران نفر از دیگر مسایل خواهد بود. بسیاری از افراد که در زیر آوار ماندهاند، اگر امکان دسترسی و کمکرسانی به آنها مسیر نباشد،
آنها نیز جان خود را از دست خواهند داد. کاهش آسیبپذیری جوامع شهری دربرابر زلزله زمانی به وقوع خواهد پیوست که ایمنی در برایر زلزله در تمام سطوح برنامهریزی مدنظر قرار گیرد که در میان تمامی سطوح سطح میانی برنامهریزی کالبدی یعنی شهرسازی یکی از کارآمدترین سطوح برنامهریزی برای کاهش آسیبپذیری دربرابر زلزله میباشد (حبیبی و همکاران، 1387).
1-2. بیان مسأله
زلزله پدیدهای است طبیعی كه بیتوجهی به آن خسارات جبرانناپذیری به دنبال خواهد داشت. وقوع زلزلههای شدید بشر را بر آن داشته است كه در فكر تدوین یك برنامه زیربنایی برای كاهش خطرات و آسیبهای ناشی از آن باشد. ویژگیهای زمینساخت كشور، زلزله را به عنوان یكی از مخربترین عوامل انهدام حیات انسانی مطرح نموده است. بررسیهای تاریخی نشان میدهد كه مناطق وسیعی از كشورمان توسط این حادثه طبیعی متحمل آسیبهای جانی و مالی گردیده است. براساس گزارش سازمان ملل، در سال 2003 میلادی، كشور ایران در بین كشورهای جهان رتبه نخست را در تعداد زلزلههای با شدت بالای پنج و نیم ریشتر و یكی از بالاترین رتبهها را در زمینهی آسیبپذیری از زلزله و تعداد افراد كشته شده در اثر این سانحه، داشته است. بـر اساس همیـن گـزارش، در كشور ایـران زلـزلـه وجـه غالب را در بین سـوانـح طبیعـی دارا است (سازمان کاهش بلایای طبیعی ملل متحد[3]، 2004). میتوان گفت آنچه موجب افزایش تلفات در زلزله میشود، زلزله نیست بلكه ساختمانهای غیرمقاوم یا كم مقاومتی است كه دراثر غفلتها، ندانمكاریها، عدم احساس مسئولیت در انجام وظایف توسط دست اندركاران ساخت و ساز اعم از قانونگذاران، تدوینكنندگان آیین نامههای لرزهای و ضوابط شهری و شهرسازی، طراحان و مالكان است كه متناسب با مشاركت خود در ساخت و ساز غیراصولی، باعث بروز چنین فجایعی میشوند (مهدیان، 1381). كشور ایران با آسیبپذیری لرزهای گروههای خاصی از ساخت و سازها مانند: ساختمانهای عمومی با مصالح غیرمسلح بنایی، ساختمانهای پرجمعیت قدیمی در مراكز شهری، بافتهای فرسوده، منازل مسكونی و سازههای بتنی كه در دهه 1960 تا 1980 با مصالح و طراحی ضعیف سر برآوردهاند روبرو است. شهرها مكان تجمع جمعیت و افزایش بارگذاریهای محیطی و اقتصادی هستند، وجود این مسأله مهم ضرورت كاهش آسیبپذیری در برابر زلزله را مطرح میكند. ویژگیهای زمینساخت كشور، زلزله را به عنوان یكی از مخربترین و تهدیدكننده ترین عوامل انهدام حیات انسانی مطرح نموده است. بررسی تاریخی نشان میدهد كه نقاط یا مناطق وسیعی از كشورمان توسط این حادثهی طبیعی متحمل آسیبهای جانی و مالی گردیده است. شهر تنها مجموعهای از ساختمانها نیست، بلكه پدیدههای انسانی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و كالبدی است .بدین ترتیب شهر به عنوان مجموعهای از عناصر تعریف میگردد تا بتوان به روشهای مناسبی جهت ارزیابی كالبد شهر و تعیین شاخصهای كالبدی آسیبپذیری رسید و نیز راهكارهایی برای كاهش آسیبپذیری ارائه نمود.
سؤالهای اصلی تحقیق این است:
- آیا با توجه به معیارهای مورد استفاده میتوان آسیبپذیری مناطق مختلف بافت فرسوده شهر میناب را به کمک GIS به صورت کمّی مدلسازی نمود؟
- مهمترین معیار مؤثر در آسیبپذیری بافت فرسوده شهر میناب در هنگام وقوع زلزله کدام است؟
1-3. اهمیت و ضرورت تحقیق
زلزله به عنوان پدیدهای طبیعی، زمانی مخاطره آمیز و بحرانآفرین است كه جامعهی واقع در معرض زلزله، نسبت به آن آسیبپذیر باشد. زلزله یكی از مخاطرات طبیعی است كه همواره احتمال رخ دادن این حادثه طبیعی به ویژه زمانی كه شرایط رخ دادن آن، از جمله وجود گسلهای متعدد فراهم باشد، وجود دارد. تعیین مشخصات كالبدی، تیپ ساختمانی، تركیب كالبدی قطعات و راهها، نوع كاربریها، تراكم جمعیتی، تیپ ساختمانی مناسب، تراكم ساختمانی كم، استفاده از راهها به عنوان فضاهای گریز و پناه و …، از جمله روشهای كاهش آسیبپذیری میباشند )عسگری، 1381). یكی از عمدهترین فعالیتها در راستای كاهش خطرات ناشی از زلزله و افزایش ایمنی عمومی، مطالعات پهنهبندی لرزهای مناطق شهری و تعیین میزان آسیبپذیری ساختمانهای گوناگون شهر است كه بایستی در مقیاس مناسب و مطلوب صورت پذیرد (مهندسین مشاور طراحان بافت و معماری، 1388). با توجه به گسل میناب، این شهرستان از نظر زلزلهخیزی و مسائل زلزلهشناسی حائز اهمیت است و نواحی میناب جایی است که زاگرس تمام و مکران شروع میشود و میزان فعالیت لرزهخیزی زیاد است، به همین دلیل شبکه لرزهخیزی در میناب راهاندازی شد. این ضرورت به طور جدی احساس میشود كه با ایجاد یك مدل مناسب و به كارگیری انواع دادههای مكانی و غیرمكانی و انجام تحلیلهای مربوط در سیستمهای اطلاعات جغرافیایی و سیستمهای تصمیمگیری چندمعیاره، بتوان به ارزیابی و تحلیل آسیبپذیری شهر میناب در برابر زلزله كمك نموده و در كنار كسب آمادگیهای لازم در برابر این خطر طبیعی، در یك فرایند سیستماتیك به مدیریت بحرانهای ناشی از سوانح طبیعی پرداخت.
1-4. فرضیههای تحقیق
- مدلهای مکان مبنای مبتنی بر GIS قابلیت مدلسازی آسیبپذیری منطقه بافت فرسوده شهر میناب را دارند.
- معیار قدمت ساختمان مهمترین عامل در آسیبپذیری بافت فرسوده میناب در هنگام زلزله میباشد.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/26 ساعت 07:48:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |