دانلود پایان نامه ارشد:مدلسازی و بررسی شرایط فیزیکی تشکیل هیدرات در لولههای انتقال گاز
:
امروزه یکی از معضلات در خطوط انتقال گاز، پدیده هیدرات گازی است که ترکیبی از گازهای سبک مثل متان، اتان یا دی اکسید کربن با مولکولهای آب تحت شرایط خاص دمایی و فشاری مادهای شبیه به یخ را تشکیل میدهد که حجم زیادی از گاز را در خود جای داده است. هیدارت های گازی عموماً ته نشین شده و در نهایت توان عملیاتی خط را کاهش داده یا حتی به انسداد کلی خط لوله منجر می شود. بررسی پارامترها، متغییرها و عوامل تأثیر گذار تشکیل و حذف پدیده بسیار حائز اهمیت می باشد که در این پژوهش ابتدا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و سپسس سه وضعیت قبل، بعد و حین تشکیل هیدرات بررسی شده است. در قبل، نگاهی به روشها، فرآیندها، مزایا و معایب واحدهای نمزدایی گاز شده است. مقاومتهای انتقال جرم و حرارت در حین پیدایش نیز بررسی کامل شد و نشان داد که نرخ تشکیل هیدرات توسط مکانیسم انتقال جرم کنترل شده و هرچه انتقال حرارت سریعتر انجام گیرد هیدرات تشکیل شده پایدارتر است. سپس با یک مدلسازی میدان توزیع سرعت، فشار، دما، کسرحجمی برای سیال و همچنین توزیع غلظت ذرات جامد در یك جریان آرام دو فاز گاز- جامد در داخل یك لوله افقی، توسط بسته نرمافزاری كامسول(COMSOL Multiphysics) شبیه سازی شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی نشان میدهد که كاهش سرعت متوسط منجر به كاهش نیروهای پراكنده كننده شده و نهایتاً غلظت بیشتر ذرات جامد در كف لوله را سبب میشود.
واژههای كلیدی: هیدرات گازی، نمزدایی گاز، مدلسازی و شبیه سازی هیدرات
پیشگفتار
گاز طبیعی منبع انرژی تقریباً پاکیزه، فراوان و ارزان قیمتی است که هم اکنون نیز به مقیاس وسیع برای مصارف صنعتی و خانگی به کار رفته و در طی دهههای آینده بهرهبرداری از آن گسترش خواهد یافت. در توسعه اقتصادی جهان، مناطق و کشورهای مختلف، به دلیل منابع و ذخایر عظیم در دسترس و توسعه تکنولوژیهای خلاق، باعث کاهش هزینهها و زمان اجرای پروژهها و در نتیجه بهبود اقتصاد پروژههای توسعه و انتقال گاز شده است. همچنین تلاش جهانی برای کاهش گازهای گلخانهای و گاز CO2 مزیت استفاده از گاز طبیعی در مقایسه با سایر سوختها را نشان میدهد.
امروزه در خطوط انتقال گاز پدیده هیدرات گازی که ترکیبی از گازهای سبک مثل متان، اتان یا دیاکسیدکربن است که تحت یک شرایط خاص دمایی و فشاری با مولکولهای آب ترکیب شده و مادهای شبیه به یخ را تشکیل میدهد، که حجم زیادی از گاز را در خود جای داده است. هیدرات های گازی ته نشین شده در نهایت توان عملیاتی ممکن را کاهش داده یا حتی به انسداد کلی خط لوله منجر می شود. بررسی پارامترها، متغییرها و عوامل تأثیر گذار تشکیل و حذف پدیده بسیار حائز اهمیت می باشید. این پژوهش در سه بخش قبل، هنگام تشکیل و بعد از تشکیل هیدرات تقسیم شده است تا بتواند همه پارامترها را بررسی کند. هنگام پیدایش به دو بخش: مقاومت های حین شروع پدیده و پیدایش مستمر پدیده نگاهی جامع داشته است. بررسی مقاومت های انتقال حرارت و جرم حین شروع، مدلسازی قطاعی از لوله درحال تشکیل هیدرات و شبیه سازی یک شبکه گازرسانی توانست نتایجی کاملی از پدیده هنگام تشکیل به ما ارائه کند. انتخاب بازدارنده مناسب با ساختارهای نمک و گلایکولی نیز بررسی گردیده است.
فصل اول
هیدرات گازی و عوامل مؤثر در آن
1-1هیدرات
هیدراتهای گازی ترکیبات جامد کریستالی هستند که جزء خانواده اندرون گیرها یا کلاترات[1] به حساب میآیند. اندرون گیر یک ترکیب ساده است که یک مولکول از مادهای (مولکول مهمان[2]) در شبکه ساخته شده از مولکول مادهای دیگر (مولکول میزبان[3]) به دام میافتد. اندرون گیر مربوط به آب، هیدرات نامیده میشود. در ساختمان آنها مولکولهای آب به علت داشتن پیوند هیدروژنی با به وجود آوردن حفرههایی تشکیل ساختار شبه شبکهای میدهند. این شبکه که ناپایدار است به عنوان شبکه خالی هیدرات شناخته میشود که در دما و فشار خاص (در دمای پایین و فشار بالا) با حضور اجزاء گازی مختلف با اندازه و شکل مناسب، میتواند به یک ساختار پایدار تبدیل شود. در این نوع از کریستالها، هیچ نوع پیوند شیمیایی بین مولکولهای آب و مولکولهای گاز محبوس شده تشکیل نمیشود و تنها عامل پایداری کریستالها به وجود آمدن پیوند هیدروژنی بین مولکولهای میزبان (مولکولهای آب) و نیروی واندروالسی است که بین مولکولهای میزبان و مولکولهای مهمان (مولکولهای گاز) به وجود میآید]1-3[.
ساختار هیدرات شبیه به یخ است با این تفاوت که کریستال هیدرات میتواند در دمای بالاتری نسبت به نقطه ذوب یخ، در شرایطی که فشار بالاتر از فشار محیط باشد پایدار بماند و ذوب نشود. از موارد دیگری که باعث شباهت بین کریستال هیدرات و یخ میشود افزایش حجم و آزاد شدن گرما به هنگام تشکیل میباشد.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط نجفی زهرا در 1399/10/25 ساعت 11:35:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |